Nasza spółka z o.o. na potrzeby realizacji zlecenia zakupiła używaną maszynę produkcyjną, którą po zakończeniu tego zlecenia zamierzamy sprzedać. Planujemy używać jej przez kilka miesięcy. Czy powinna ona zostać zaliczona do środków trwałych?
Jeśli spółka zakupioną maszynę zamierza używać krócej niż rok, to nie spełnia ona warunków do zakwalifikowania do środków trwałych. W świetle art. 3 ust. 1 pkt 15 ustawy o rachunkowości przez środki trwałe rozumie się m.in. rzeczowe aktywa trwałe o przewidywanym okresie ekonomicznej użyteczności dłuższym niż rok, kompletne, zdatne do użytku i przeznaczone na potrzeby jednostki. Aby dany składnik majątku mógł zostać uznany za środek trwały, musi spełniać wszystkie te wymogi jednocześnie.
W przypadku spółki zakupiona maszyna ma być wykorzystywana w działalności przez okres krótszy niż rok od dnia jej oddania do używania i następnie odsprzedana. Zatem w opisanym przypadku nie są spełnione wszystkie warunki do uznania jej za środek trwały. W księgach jej wartość powinna zostać zaliczona bezpośrednio do kosztów i ujęta na koncie 40-1 "Zużycie materiałów i energii" i/lub na koncie w zespole 5.
Czekamy na problemy i pytania Czytelników
e-mail: redakcja@gazetapodatkowa.pl
fax: 95 720 85 60