Gazeta Podatkowa

nr 2363 (71) z dnia 03.09.2026

www.poznajprodukty.gofin.pl

wydawca: Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp.

www.gofin.pl sklep internetowy: www.sklep.gofin.pl

Opieka nad 17-latkiem

Mój 17-letni syn po wypadku na rowerze trafił do szpitala. Ma tam spędzić kilka dni, ale po wypisie będzie wymagał opieki. Zaproponowałem, że to ja zajmę się synem. Czy fakt, iż po rozwodzie z jego matką, który miał miejsce kilka lat temu, nie mieszkamy razem, może być przeszkodą w uzyskaniu przeze mnie prawa do zasiłku opiekuńczego?

NIE, jeśli w okresie sprawowania opieki Czytelnik będzie prowadził wspólne gospodarstwo domowe z chorym synem, ze względu na wiek (powyżej 14 lat) uznawanym za innego niż dziecko chorego członka rodziny. Bez znaczenia tu jest, czy na co dzień mieszkają oni razem.

Tak wynika z art. 32 ust. 2 ustawy zasiłkowej, z uwzględnieniem stanowiska ZUS zawartego w komentarzu do tej ustawy, dostępnym na stronie www.zus.pl.

Czekamy na problemy i pytania Czytelników
e-mail: redakcja@gazetapodatkowa.pl
fax: 95 720 85 60