Gazeta Podatkowa

nr 2363 (71) z dnia 03.09.2026

www.poznajprodukty.gofin.pl

wydawca: Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp.

www.gofin.pl sklep internetowy: www.sklep.gofin.pl

Oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane

Wraz z siostrą jesteśmy współwłaścicielkami działki budowlanej. Planujemy wybudować na niej budynek przeznaczony na zakwaterowanie pracowników. Czy do wniosku o pozwolenie na budowę wystarczy, że tylko jedna z nas złoży oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, czy każda z nas powinna złożyć takie oświadczenie osobno?

Jeżeli obie Czytelniczki mają być inwestorkami i obie są współwłaścicielkami działki, każda z nich powinna złożyć własne, odrębne oświadczenie PB-5 o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

Oświadczenie składane jest pod rygorem odpowiedzialności karnej. Oznacza to, że osoba składająca oświadczenie o tym, że posiada prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, jest świadoma odpowiedzialności karnej za podanie nieprawdy w niniejszym oświadczeniu, zgodnie z art. 233 Kodeksu karnego (Dz. U. z 2025 r. poz. 383 ze zm.). Organ administracji architektoniczno-budowlanej bada oświadczenie jedynie pod kątem prawidłowości jego wypełnienia. Nie ma możliwości udzielenia upoważnienia do złożenia takiego oświadczenia przez inny podmiot niż inwestor. Oświadczenie składa się na formularzu PB-5, którego wzór stanowi załącznik do rozporządzenia Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii (Dz. U. z 2021 r. poz. 1170). W formie elektronicznej można go złożyć przez rządowy portal e-budownictwo.gunb.gov.pl. Jest on również dostępny w programie DRUKI Gofin.

W celu wypełnienia oświadczenia konieczne jest podanie danych dotyczących inwestora albo ewentualnie danych dotyczących osoby upoważnionej do złożenia oświadczenia w imieniu inwestora. Ponadto potrzebne będą dane dotyczące nieruchomości (identyfikator działki). W przypadku dokumentu elektronicznego oświadczenie musi być podpisane podpisem kwalifikowanym, osobistym (z e-dowodu) lub zaufanym.