Planujemy zatrudnić osobę bezrobotną zarejestrowaną w urzędzie pracy w wieku powyżej 50 lat. Chcielibyśmy skorzystać z dofinansowania z urzędu pracy. Na jakich zasadach jest ono udzielane? Na jaki okres należy zatrudnić taką osobę? (pytanie nr 1557246)
Pracodawcy oraz przedsiębiorcy mają możliwość uzyskania wsparcia w postaci dofinansowania wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia bezrobotnego, który ukończył 50. rok życia. Zasady udzielania pomocy zostały uregulowane w art. 141 ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia (Dz. U. z 2025 r. poz. 620 ze zm.). Starosta może, na podstawie zawartej umowy, przyznać pracodawcy lub przedsiębiorcy dofinansowanie wynagrodzenia za zatrudnienie skierowanego:
1) bezrobotnego, który ukończył 50. rok życia, a nie ukończył 60 lat - w przypadku kobiety lub 65 lat - w przypadku mężczyzny,
2) poszukującego pracy, który ukończył 60 lat - w przypadku kobiety lub 65 lat - w przypadku mężczyzny
- o ile nie był on zatrudniony lub nie wykonywał innej pracy zarobkowej u tego pracodawcy, bezpośrednio przed zarejestrowaniem jako bezrobotny albo poszukujący pracy.
Dofinansowanie wynagrodzenia przysługuje przez okres:
1) 12 miesięcy - w przypadku zatrudnienia osoby, o której mowa w pkt 1,
2) 1 miesiąca - w przypadku zatrudnienia osoby, o której mowa w pkt 2.
Miesięczne dofinansowanie z tytułu zatrudnienia poszukujących pracy, o których mowa w pkt 2, może być przyznane wielokrotnie.
Pracodawca lub przedsiębiorca jest zobowiązany do utrzymania w zatrudnieniu:
1) bezrobotnego, który ukończył 50. rok życia, a nie ukończył 60 lat - w przypadku kobiety lub 65 lat - w przypadku mężczyzny przez okres kolejnych 6 miesięcy,
2) poszukującego pracy, który ukończył 60 lat - w przypadku kobiety lub 65 lat - w przypadku mężczyzny przez okres kolejnego miesiąca.
Umowa o zatrudnienie skierowanego poszukującego pracy, który ukończył 60 lat - w przypadku kobiety lub 65 lat - w przypadku mężczyzny jest zawierana na okres do 12 miesięcy, przy czym dofinansowanie przysługuje co drugi miesiąc.
W razie nieutrzymania w zatrudnieniu bezrobotnego pracodawca lub przedsiębiorca musi zwrócić wszystkie otrzymane środki wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od całości kwoty otrzymanych środków od dnia otrzymania pierwszego dofinansowania wynagrodzenia, w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty. W przypadku nieutrzymania w zatrudnieniu poszukującego pracy, pracodawca lub przedsiębiorca zwraca otrzymane środki za ostatni miesiąc przysługiwania dofinansowania wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od kwoty otrzymanych środków, w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty. Natomiast w razie utrzymania zatrudnienia skierowanego bezrobotnego albo poszukującego pracy przez okres przysługiwania dofinansowania wynagrodzenia oraz przez co najmniej połowę okresu porefundacyjnego, pracodawca lub przedsiębiorca zwraca tylko 50% łącznej kwoty do zwrotu, w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty.