PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

W 2026 r. wypłata 14. emerytury we wrześniu

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 9

Zasady, w oparciu o które wypłacane jest kolejne dodatkowe roczne świadczenie pieniężne, nazywane 14. emeryturą, nieznacznie odbiegają od tych, które dotyczą 13. emerytury. Jakie zatem trzeba spełnić warunki, aby nabyć prawo do 14. emerytury i w jakiej wysokości można uzyskać to świadczenie?

Krąg uprawnionych

14. emerytura przysługuje osobom, które w ostatnim dniu miesiąca poprzedzającego miesiąc wypłaty dodatkowego świadczenia mają prawo do jednego ze świadczeń wymienionych w art. 2 ustawy o kolejnym dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów (Dz. U. z 2025 r. poz. 183). Świadczenie to jest zatem należne uprawnionym do emerytur i rent z systemu powszechnego i przewidzianego m.in. dla służb mundurowych, jak też z ubezpieczenia społecznego rolników, a także osobom, które mają prawo m.in. do:

  • renty z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz wypadków lub chorób zawodowych powstałych w szczególnych okolicznościach,
  • renty socjalnej lub renty socjalnej z dodatkiem dopełniającym,
  • świadczenia przedemerytalnego i zasiłku przedemerytalnego,
  • okresowej emerytury kapitałowej i emerytury pomostowej,
  • nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego,

zwanego świadczeniem podstawowym.

Termin wypłaty

Uprawnienia do konkretnego świadczenia to nie jedyny warunek do nabycia prawa do 14. emerytury.

Na 14. emeryturę w 2026 r. mogą liczyć uprawnieni do emerytur i rent oraz świadczeń o charakterze emerytalno-rentowym wymienionych w art. 2 ustawy o kolejnym dodatkowym rocznym świadczeniu (...), w ostatnim dniu miesiąca poprzedzającego miesiąc wypłaty dodatkowego świadczenia, a więc uprawnieni do wymienionych przez ustawodawcę świadczeń w dniu 31 sierpnia 2026 r. Wynika to stąd, że do określenia terminu wypłaty 14. emerytury ustawodawca upoważnił Radę Ministrów. Z rozporządzenia RM w sprawie określenia miesiąca wypłaty kolejnego dodatkowego rocznego świadczenia pieniężnego dla emerytów i rencistów w 2026 r. (Dz. U. z 2026 r. poz. 1092) wynika, iż w 2026 r. kolejne dodatkowe roczne świadczenie pieniężne dla emerytów i rencistów, o którym mowa w art. 1 ustawy o kolejnym dodatkowym rocznym świadczeniu (...), wypłaca się we wrześniu.

14. emerytura wypłacana jest w terminie wypłaty świadczeń podstawowych albo w innym terminie w tym miesiącu, jeżeli nie jest możliwa wypłata 14. emerytury wraz ze świadczeniem podstawowym.

Wysokość

W myśl ustawowych regulacji 14. emerytura przysługuje uprawnionym w wysokości kwoty najniższej emerytury, o której mowa w art. 85 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach FUS (Dz. U. z 2025 r. poz. 1749 ze zm.), zwanej ustawą emerytalną, obowiązującej od dnia 1 marca roku, w którym jest wypłacane dodatkowe świadczenie.

Przy czym 14. emerytura w kwocie najniższej emerytury została przewidziana dla osób, których wysokość świadczenia, do którego posiadają uprawnienia przed dokonaniem odliczeń, potrąceń i zmniejszeń, nie przekracza kwoty 2.900 zł. Natomiast dla osób, których wysokość pobieranego świadczenia przed dokonaniem odliczeń, potrąceń i zmniejszeń przekracza kwotę 2.900 zł, 14. emerytura została przewidziana w wysokości pomniejszonej o kwotę różnicy między kwotą wysokości pobieranego świadczenia przed dokonaniem odliczeń, potrąceń i zmniejszeń a kwotą 2.900 zł. Jeżeli jednak kwota dodatkowego świadczenia ustalonego we wskazany sposób jest niższa niż 50 zł, 14. emerytury nie przyznaje się.

Co ważne, ustawodawca dopuścił możliwość zastosowania zamiast kwoty najniższej emerytury, o której mowa wcześniej, kwoty wyższej określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 3 ust. 6 ustawy o kolejnym dodatkowym rocznym świadczeniu (...), w przypadku ich wydania. Rada Ministrów może bowiem określić, w drodze rozporządzenia, kwotę wyższą niż kwota najniższej emerytury, o której mowa wcześniej, stosowaną do ustalenia wysokości dodatkowego świadczenia, mając na względzie sytuację społeczno-gospodarczą oraz stan finansów publicznych. W 2026 r. sytuacja taka nie miała miejsca.

Tym samym, ponieważ od 1 marca 2026 r. najniższa emerytura wynosi 1.978,49 zł, to na 14. emeryturę w 2026 r. mogą liczyć świadczeniobiorcy, których wysokość świadczenia podstawowego nie przekracza kwoty 4.828,49 zł (brutto), co wynika z poniższego obliczenia: 1.978,49 zł + 2.900 zł = 4.878,49 zł; 4.878,49 zł - 50 zł = 4.828,49 zł.

Przyznanie 14. emerytury następuje z urzędu na podstawie decyzji. Nie bez znaczenia dla jej otrzymania jest zawieszenie prawa do świadczenia podstawowego (patrz ramka).

Pozostałe ważne kwestie

W razie zbiegu prawa do więcej niż jednego świadczenia podstawowego przy ustalaniu prawa i wysokości 14. emerytury przyjmuje się sumę tych świadczeń, które są wypłacane. Osobie uprawnionej przysługuje jedno dodatkowe świadczenie.

Natomiast do renty rodzinnej, do której jest uprawniona więcej niż jedna osoba, przysługuje jedna 14. emerytura, która podlega proporcjonalnemu podziałowi na osoby uprawnione do tej renty. Jeżeli do renty jest uprawniona więcej niż jedna osoba i przynajmniej jedna z nich jest uprawniona do renty socjalnej, 14. emerytura z tytułu renty rodzinnej podlega podziałowi stosownie do liczby osób uprawnionych do renty rodzinnej, z wyłączeniem osoby lub osób uprawnionych do renty socjalnej. Osobie lub osobom wyłączonym z liczby osób uprawnionych do renty rodzinnej przysługuje 14. emerytura z tytułu przysługującego prawa do renty socjalnej.


Z kwoty 14. emerytury nie dokonuje się potrąceń i egzekucji.

 

Na 14. emeryturę w 2026 r. mogą liczyć osoby, którym prawo do świadczenia podstawowego:

- nie zostało zawieszone na ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc wypłaty 14. emerytury, a więc na dzień 31 sierpnia 2026 r.,
- zostało zawieszone na ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc wypłaty 14. emerytury, a więc na dzień 31 sierpnia 2026 r., ale przykładowo po ponownym ustaleniu prawa do świadczenia podstawowego okaże się, że na ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc jej wypłaty (a więc na dzień 31 sierpnia 2026 r.) prawo do świadczenia podstawowego istniało, nie podlegało zawieszeniu.

14. emerytura może również przysługiwać, gdy okaże się, że przysługiwała wypłata świadczenia podstawowego lub uległa zmianie jego wysokość.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.