PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Import towarów a możliwość odliczenia VAT

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 6

W sierpniu 2026 r. dokonaliśmy importu towarów. Otrzymaliśmy dokument celny ZC429. Czy na podstawie tego dokumentu mamy prawo do odliczenia VAT związanego z importem towarów? Jakie dane z tego dokumentu należy wykazać w ewidencji VAT?

Zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT (Dz. U. z 2025 r. poz. 775 ze zm.) w zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi VAT przysługuje prawo do odliczenia VAT. W przypadku importu towarów kwotę podatku naliczonego stanowi kwota podatku:

a) wynikająca z otrzymanego dokumentu celnego,

b) należnego, o którym mowa w art. 33a ustawy o VAT,

c) wynikająca z deklaracji importowej, w sytuacji określonej w art. 33b ustawy o VAT,

d) wynikająca z decyzji wskazanych w art. 33 ust. 2-3 i art. 34 ustawy o VAT.

Podatnik może odliczyć VAT od importowanych towarów, co do zasady, w rozliczeniu za okres, w którym powstał obowiązek podatkowy w odniesieniu do tych towarów, nie wcześniej jednak niż w rozliczeniu za okres, w którym otrzymał on dokument celny.

Przepisy o VAT nie zawierają definicji dokumentu celnego. Z kolei uwzględniając przepisy celne, należy uznać, że dokumentem celnym w przypadku importu towarów jest m.in. poświadczone zgłoszenie celne PZC, gdy zgłoszenia celnego dokonano elektronicznie.

Dokument ZC429, o którym mowa w pytaniu, to komunikat systemu celnego, który oznacza "Poświadczone Zgłoszenie Celne". Otrzymuje się go po zwolnieniu towaru do procedury celnej w systemie AIS/IMPORT.

Zatem w sytuacji wskazanej w pytaniu Czytelnicy mają prawo do odliczenia VAT z otrzymanego dokumentu celnego ZC429, pod warunkiem że zakup towarów jest związany z wykonywaniem czynności opodatkowanych VAT.

Ponadto, na mocy § 11 ust. 6 rozporządzenia Ministra Finansów, Inwestycji i Rozwoju w sprawie szczegółowego zakresu danych zawartych w deklaracjach podatkowych i w ewidencji w zakresie podatku VAT (Dz. U. z 2019 r. poz. 1988 ze zm.), w przypadku dokumentów celnych podatnik podaje:

1) numer zgłoszenia celnego, rozliczenia zamknięcia, deklaracji importowej lub decyzji,

2) datę zgłoszenia celnego, rozliczenia zamknięcia, deklaracji importowej lub decyzji,

3) imię i nazwisko lub nazwę nadawcy lub eksportera w przypadku zgłoszenia celnego, rozliczenia zamknięcia lub decyzji.

W związku z tym, w omawianej sytuacji w ewidencji VAT w części dotyczącej rozliczenia VAT naliczonego należy podać numer zgłoszenia celnego oraz datę przyjęcia zgłoszenia celnego.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.