PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Firma w Polsce i umowa ze szwedzkim pracodawcą a rozliczanie osiąganego przychodu

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 5

Informatyk prowadzi działalność gospodarczą w Polsce opodatkowaną ryczałtem ewidencjonowanym. Jednocześnie zawarł umowę o pracę ze szwedzką firmą. Obowiązki z niej wynikające będzie wykonywał hybrydowo, tj. zarówno stacjonarnie w Szwecji, jak i zdalnie w Polsce. W jaki sposób powinien w tej sytuacji rozliczać podatek dochodowy?

W opisanym przypadku podatnik będzie osiągał przychody z dwóch, niezależnych od siebie źródeł: działalności gospodarczej i stosunku pracy.

W myśl art. 3 ust. 1 ustawy o pdof, osoby fizyczne, które mają miejsce zamieszkania w naszym kraju, podlegają nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, tzn. opodatkowana jest całość ich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów. Za polskiego rezydenta uznaje się osobę, która posiada w Polsce tzw. ośrodek interesów życiowych lub przebywa tu dłużej niż 183 dni w roku podatkowym. Jeżeli osoby fizyczne nie mają w Polsce miejsca zamieszkania, podlegają opodatkowaniu tylko od dochodów (przychodów) osiąganych w Polsce, za które uważa się m.in. profity z działalności gospodarczej prowadzonej na terytorium RP oraz dochody z pracy wykonywanej w Polsce na podstawie stosunku pracy - bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia (art. 3 ust. 2a i ust. 2b pkt 1 i pkt 3 ustawy o pdof).

W przypadku umów o pracę za miejsce jej wykonywania uznaje się obszar tego państwa, w którym pracownik przebywa w momencie jej wykonywania.

Zasady opodatkowania dochodu modyfikowane są postanowieniami zawartych przez Polskę konwencji o unikaniu podwójnego opodatkowania. W tym wypadku rozstrzygające będą zapisy konwencji ze Szwecją (Dz. U. z 2006 r. nr 26, poz. 193). Na podstawie art. 3 ust. 1 lit. f) i art. 7 ust. 1 tej konwencji należy przyjąć, że firma prowadzona przez osobę fizyczną posiadającą miejsce zamieszkania (rezydencję podatkową) w Polsce jest przedsiębiorstwem polskim. W konsekwencji zyski takiego przedsiębiorstwa mogą być opodatkowane tylko w Polsce (chyba że przedsiębiorca posiada także zakład w Szwecji). Z kolei sytuację podatkową wynikającą z wykonywania pracy najemnej na rzecz szwedzkiej firmy obrazuje art. 15 ust. 1 konwencji. Stanowi on, że pensje, płace i inne podobne wynagrodzenia, które osoba mająca miejsce zamieszkania w umawiającym się państwie otrzymuje za pracę najemną, podlegają opodatkowaniu tylko w tym państwie, chyba że praca wykonywana jest w drugim umawiającym się państwie. Jeżeli praca jest tak wykonywana, to otrzymywane za nią wynagrodzenie może być opodatkowane w tym drugim państwie.

W omawianej sprawie praca polskiego informatyka na rzecz szwedzkiej firmy wykonywana w Szwecji będzie zatem opodatkowana w Szwecji. Natomiast wynagrodzenie za dni przepracowane zdalnie w Polsce podlega opodatkowaniu w Polsce, według ogólnie obowiązujących reguł. W tym przypadku sam informatyk będzie zobligowany do opłacania miesięcznych zaliczek na podatek (art. 44 ust. 1a pkt 1 ustawy o pdof). Po zakończeniu roku zastosowanie znajdzie metoda unikania podwójnego opodatkowania zwana wyłączeniem z progresją. Na jej podstawie dochody uzyskane na terytorium Szwecji zostaną zwolnione od podatku w Polsce, ale jednocześnie wpłyną na wysokość stopy procentowej stosowanej do obliczenia podatku od pozostałych dochodów opodatkowanych w Polsce według skali.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.