PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Sposób wyceny ruchomości zajętej przez urząd skarbowy

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 10

Mam zaległości podatkowe. Urząd skarbowy wszczął w związku z nimi postępowanie egzekucyjne. Został zajęty mój samochód. Jego wartość szacunkowa będzie określona w protokole uzupełniającym. Kto sporządzi tę wycenę?

Wyceny ruchomości zajętej w toku administracyjnego postępowania egzekucyjnego dokonuje zasadniczo pracownik organu egzekucyjnego.

Zajęcie ruchomości należącej do dłużnika, np. samochodu, to jeden ze środków egzekucyjnych stosowanych w postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym przez urząd skarbowy. Pracownik organu egzekucyjnego, dokonując zajęcia, sporządza protokół. Zamieszcza w nim opis zajętej ruchomości, a ponadto - o ile to możliwe - oznacza jej wartość szacunkową. Dłużnik może przedstawić rachunki i inne dowody istotne dla dokonania wyceny. Jeżeli wartość szacunkowa ruchomości nie zostanie podana w protokole zajęcia, określa się ją w protokole uzupełniającym. Na jego sporządzenie jest 30 dni od dnia dokonania zajęcia.

Wyceny zajętej ruchomości dokonuje - w protokole zajęcia lub uzupełniającym - zasadniczo pracownik organu egzekucyjnego. Wyjątek stanowią ruchomości o wartości naukowej, artystycznej lub historycznej oraz kosztowości. Ich oszacowania musi dokonać biegły skarbowy. Organ egzekucyjny może wezwać biegłego skarbowego dla oszacowania wartości innych zajętych ruchomości, jeżeli uzna, że jest to potrzebne. Dłużnik ma prawo złożyć skargę na oszacowanie dokonane przez pracownika organu egzekucyjnego. Skargę wnosi się w terminie 7 dni od dnia doręczenia odpisu protokołu odpowiednio zajęcia lub uzupełniającego. Konsekwencją jej złożenia jest powołanie biegłego skarbowego. Organ egzekucyjny zawiadamia dłużnika o wyznaczonym terminie oszacowania wartości ruchomości przez biegłego skarbowego. Przesyła mu również odpis protokołu oszacowania.

W przypadku gdy dłużnik nie zgadza się z wyceną przedstawioną przez biegłego skarbowego, może wystąpić do organu egzekucyjnego z wnioskiem o dokonanie oszacowania przez biegłego sądowego. Reguluje to art. 67d § 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2026 r. poz. 268 ze zm.). Wniosek o dokonanie oszacowania wartości ruchomości przez biegłego sądowego trzeba złożyć w terminie 7 dni od dnia doręczenia dłużnikowi odpisu protokołu oszacowania sporządzonego przez biegłego skarbowego. Wniesienie wniosku wstrzymuje sprzedaż tej ruchomości. Należy jednak mieć na uwadze, że dłużnik ponosi koszty wyceny dokonanej przez biegłego sądowego, jeżeli oszacowana przez niego wartość ruchomości nie różni się co najmniej o 25% od wartości ustalonej przez biegłego skarbowego. Stanowi tak art. 67d § 3 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.