PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Składka na FGŚP w przypadku zatrudnienia pomocy domowej

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 11

Wspólnik spółki cywilnej jest emerytem. Zatrudnia prywatnie, na podstawie umowy o pracę, pomoc domową. Nie opłacał za nią składki na FGŚP. Jednak ZUS niedawno naliczył za tę osobę, z urzędu, składkę na ten fundusz. Czy składka na FGŚP faktycznie jest w tym przypadku należna?

NIE. Zasady i tryb opłacania składek na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych reguluje ustawa o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy (Dz. U. z 2026 r. poz. 186). Składki na FGŚP są opłacane za pracowników w rozumieniu przepisów tej ustawy, a konkretnie art. 10. Za pracownika uważa się osobę fizyczną, która zgodnie z przepisami polskiego prawa:

  • pozostaje w stosunku pracy,
  • jest zatrudniona na podstawie umowy o pracę nakładczą,
  • wykonuje pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia,
  • wykonuje pracę zarobkową na podstawie innej niż stosunek pracy na rzecz pracodawcy będącego rolniczą spółdzielnią produkcyjną, spółdzielnią kółek rolniczych lub inną spółdzielnią zajmującą się produkcją rolną, jeżeli z tego tytułu podlega obowiązkowi ubezpieczenia emerytalnego i ubezpieczeń rentowych.

Składkę na FGŚP opłaca się za okresy trwania obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych. Dlatego pracodawca nie ma obowiązku opłacania jej za osoby objęte ubezpieczeniami społecznymi na zasadzie dobrowolności. Nie musi też płacić składki na ten fundusz po dacie jego niewypłacalności.

Pracownikiem w rozumieniu ustawy o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy nie jest natomiast pomoc domowa zatrudniona na etacie przez - tak jak w omawianej sytuacji - osobę fizyczną.

]
Druki ZUS DRA i ZUS RZS-P dostępne w programie DRUKI Gofin w dziale Składki ZUS

Jeśli w przypadku, o którym mowa w pytaniu, została wydana przez ZUS decyzja w sprawie naliczenia składek na FGŚP, płatnik może się od niej odwołać, kwestionując w odwołaniu przypis składek. Jeżeli płatnik nie otrzymał decyzji administracyjnej, powinien sporządzić korektę dokumentów rozliczeniowych za miesiące, za które ZUS naliczył mu składkę na FGŚP za zatrudnioną pomoc domową. Ponieważ składka na ten fundusz jest wykazywana jedynie w deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA, wystarczy, że płatnik skoryguje same deklaracje, bez załączania do niej imiennych raportów. Jeśli płatnik nie ma żadnych zaległości w opłacaniu składek, to po przekazaniu korekty deklaracji powstanie na jego koncie w ZUS nadpłata składek, którą może zaliczyć na poczet przyszłych składek lub wystąpić do ZUS z wnioskiem o jej zwrot na druku ZUS-RZS-P.

W odwołaniu od decyzji ZUS bądź korespondencji z organem rentowym (np. opisującej złożoną korektę deklaracji) płatnik powinien powołać się na ww. art. 10 ustawy o ochronie roszczeń pracowniczych (...).

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.