PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Jak wykazać prawo do działania za spółkę członka zarządu niewpisanego jeszcze do KRS?

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 17

Na najbliższym nadzwyczajnym zgromadzeniu wspólników zostanę powołany w skład zarządu spółki z o.o. Uchwała wspólników w sprawie mojego powołania ma wejść w życie z chwilą jej podjęcia. Przyjmuję, że będę mógł działać za spółkę od tego momentu. Czy w celu wykazania umocowania do działania za spółkę wystarczy uchwała w sprawie powołania i kopia wniosku złożonego do KRS?

TAK. Spółka, którą będzie reprezentował nowo wybrany członek zarządu jeszcze niewpisany do KRS, może wskazać na powołanie danej osoby do składu zarządu przez wspólników i dodatkowo także na fakt złożenia wniosku o wpis zmian w składzie zarządu do KRS. W tym celu można przedstawić np. odpis czy kopię protokołu ze zgromadzenia wspólników z uchwałą w sprawie powołania danej osoby do pełnienia funkcji w zarządzie oraz kopię wniosku o wpis zmian w tym zakresie do KRS.

Członek zarządu jest powoływany (wybierany) i odwoływany uchwałą wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej (art. 201 § 4 K.s.h.). Dana osoba staje się członkiem zarządu z chwilą powołania do pełnienia tej funkcji przez uprawniony organ, a nie z chwilą wpisu w KRS.


Zmiany składu zarządu podlegają obowiązkowo ujawnieniu w KRS, jednak wpis w tym zakresie ma jedynie charakter ujawniający.


Stanowisko, że wpis do KRS potwierdza jedynie zaistniałe zmiany w składzie zarządu, nie budzi żadnych wątpliwości. Niejednokrotnie było prezentowane w orzecznictwie sądowym. Przykładowo Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 23 lipca 2020 r., sygn. akt IV CSK 75/20, potwierdził, że sam wpis nie decyduje, czy ktoś jest czy nie jest członkiem zarządu, bowiem status prawny członka zarządu spółki określają umowa spółki oraz przepisy art. 201-211 K.s.h. SN już wcześniej, m.in. w wyroku z dnia 4 września 2012 r., sygn. akt I UK 137/12, wskazywał, że wpis zmian w składzie osobowym zarządu w rejestrze sądowym ma tylko charakter deklaratoryjny (ujawniający). Domniemywa się, że wpis w KRS jest prawdziwy, lecz jest to domniemanie wzruszalne. Ustanowione jest ono dla ochrony osób trzecich (kontrahentów spółki).

Przy tym brak wpisu w KRS może powodować trudności w wykazaniu uprawnienia do reprezentacji spółki. Przykładowo asesor WSA w Warszawie zarządzeniem z dnia 12 marca 2026 r. pozostawił bez rozpoznania wniosek spółki z o.o. o sporządzenie uzasadnienia wyroku z powodu nieprawidłowości w umocowaniu do działania za spółkę jej pełnomocnika będącego radcą prawnym. Spółka wniosła zażalenie na to zarządzenie, a NSA je uchylił postanowieniem z dnia 29 czerwca 2026 r., sygn. akt II OZ 685/26. NSA wskazał, że pełnomocnik spółki do zażalenia dołączył kopię protokołu nadzwyczajnego zgromadzenia wspólników spółki z dnia 15 grudnia 2025 r., zawierającego m.in. uchwałę nr 3 w sprawie powołania w skład zarządu spółki osoby, która podpisała dla niego pełnomocnictwo oraz kopię wniosku z dnia 16 grudnia 2025 r. o zmianę danych podmiotu w rejestrze przedsiębiorców w zakresie ujawnienia tej zmiany w składzie organu spółki. NSA potwierdził, że wpis osób wchodzących w skład zarządu do KRS ma charakter deklaratoryjny. Oznacza to, że objęcie funkcji przez osobę powołaną do zarządu nie zależy od wpisu do rejestru. Członkiem zarządu jest zatem ten, który został prawidłowo powołany do organu. Odwołanie oraz wybór członka zarządu spółki z o.o. następuje na mocy uchwały zgromadzenia wspólników, której skuteczność nie zależy od dokonania odpowiedniego wpisu w KRS.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.