PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Ochrona prywatności w kontekście CRU JSFP

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 19

Podmiot zobowiązany do publikowania informacji o zawartych umowach w Centralnym Rejestrze Umów Jednostek Sektora Finansów Publicznych zawarł umowę zlecenia z osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej na oprawę muzyczną planowanego wydarzenia. Wartość umowy nie przekracza ustawowego progu obligującego do stosowania przepisów regulujących zasady udzielania zamówień publicznych. Czy w takim przypadku należy udostępnić w CRU JSFP dane osobowe usługodawcy oraz wysokość jego wynagrodzenia?

Sam fakt zawarcia umowy z osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej nie uzasadnia odstąpienia od ujawnienia danych usługodawcy oraz wysokości ustalonego wynagrodzenia w Centralnym Rejestrze Umów JSFP.

Kierownicy jednostek sektora finansów publicznych mają obowiązek udostępniania i aktualizacji informacji o umowach zawartych przez kierowaną przez nich jednostkę lub na jej rzecz, jeżeli umowa ta stanowi zamówienie w rozumieniu art. 7 pkt 32 Prawa zamówień publicznych (Dz. U. z 2026 r. poz. 793) i została zawarta w formie pisemnej, dokumentowej, elektronicznej albo innej formie szczególnej. Udostępnieniu podlegają zatem informacje o odpłatnych umowach zawartych w odpowiedniej formie między zamawiającym a wykonawcą, których przedmiotem jest nabycie przez zamawiającego od wybranego wykonawcy robót budowlanych, dostaw lub usług.

Fakt, iż wartość umowy nie przekracza ustawowego progu obligującego do stosowania przepisów regulujących zasady udzielania zamówień publicznych, nie wyłącza obowiązku ujawnienia umowy w CRU. Co do zasady, na obowiązek informacyjny nie ma również wpływu to, z jakim podmiotem zawierana jest przez zamawiającego umowa i czy prowadzi on działalność gospodarczą czy nie.

Katalog wyłączeń spod obowiązku informacyjnego został uregulowany w art. 34a ust. 5 ustawy o finansach publicznych (Dz. U. z 2025 r. poz. 1483 ze zm.). Nie przewiduje on ogólnej podstawy do nieudostępniania informacji o umowach zawieranych z osobami fizycznymi. Zastosowanie mogą jednak znaleźć ograniczenia wynikające z innych ustaw.

Stosownie do art. 34a ust. 8 ustawy o finansach publicznych, w CRU JSFP nie udostępnia się informacji o umowie, co do których prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu na podstawie art. 5 ust. 1 i ust. 2-2b ustawy o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2022 r. poz. 902 ze zm.). Jednym z ograniczeń uregulowanych w przywołanym przepisie jest ograniczenie ze względu na prywatność osoby fizycznej lub tajemnicę przedsiębiorcy. Nie dotyczy ono jedynie informacji o osobach pełniących funkcje publiczne, mających związek z pełnieniem tych funkcji, w tym o warunkach powierzenia i wykonywania funkcji, oraz przypadku, gdy osoba fizyczna lub przedsiębiorca rezygnują z przysługującego im prawa. Nie zawsze jednak może ono lec u podstawy wyłączenia jawności danych osobowych osoby fizycznej zawierającej umowę z podmiotem publicznym.

W orzecznictwie Sądu Najwyższego zostało podkreślone, że ujawnienie imion i nazwisk osób zawierających umowy cywilnoprawne (zlecenia, o świadczenie usług czy o dzieło) z podmiotem publicznym nie narusza prawa do prywatności tych osób. Osoby zawierające umowy z takimi podmiotami powinny się bowiem liczyć z tym, że ich personalia nie pozostaną anonimowe (por. wyrok SN z dnia 8 listopada 2012 r., sygn. akt I CSK 190/12).

W opisanym przypadku możliwe jest jednak sięgnięcie do przepisów ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej (Dz. U. z 2026 r. poz. 457 ze zm.). Zgodnie z jej art. 29a nie ujawnia się wysokości wynagrodzenia podmiotu świadczącego usługi lub realizującego dostawy z zakresu działalności artystycznej lub twórczej, a także dane osobowe podmiotu świadczącego usługi lub realizującego dostawy z zakresu działalności kulturalnej, związanych z posiadanymi prawami wyłącznymi, pod warunkiem, że do tych usług lub dostaw nie stosuje się przepisów Pzp, a podmiot ten zastrzegł, że powyższe informacje nie mogą być udostępniane.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.