PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Rozliczenie nakładów na rzecz wspólną

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 19

Przysługuje mi udział wynoszący 5/8 części w prawie własności nieruchomości mieszkaniowej. Pozostałe udziały przysługują mojemu rodzeństwu. Własność nabyliśmy kilkanaście lat temu w drodze spadkobrania po naszych rodzicach. Od momentu stwierdzenia nabycia spadku ponoszę wszystkie stałe koszty związane z utrzymaniem nieruchomości, w tym podatek od nieruchomości oraz stałe koszty podłączonych mediów. Czy mogę żądać od mojego rodzeństwa zwrotu odpowiedniej części uregulowanych przeze mnie należności? Jeżeli tak, to czy przysługują mi odsetki?

Współwłaściciel rzeczy, który poniesie ciężary związane z rzeczą wspólną w części przekraczającej jego udział we współwłasności, ma prawo domagać się od pozostałych współwłaścicieli stosownej partycypacji w tych kosztach.

W myśl art. 207 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2026 r. poz. 795), pożytki i inne przychody z rzeczy wspólnej przypadają współwłaścicielom w stosunku do wielkości udziałów. W takim samym stosunku współwłaściciele ponoszą wydatki i ciężary związane z rzeczą wspólną. Współwłaścicielowi, który poniósł koszty związane z utrzymaniem rzeczy wspólnej, przysługuje wobec pozostałych współwłaścicieli roszczenie o zapłatę.

Współwłasność między spadkobiercami nie powstaje z chwilą wydania czy uprawomocnienia się postanowienia w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku bądź sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Spadkobiercy nabywają spadek z chwilą otwarcia spadku, a więc z chwilą śmierci spadkodawcy. Z tym też momentem spadkobiercy stają się współwłaścicielami składników majątku pozostawionego przez spadkodawcę i są zobligowani do ponoszenia związanych z nimi wydatków oraz ciężarów. Jeżeli jeden ze współwłaścicieli poniesie taki wydatek lub ciężar samodzielnie w całości, to po stronie pozostałych współwłaścicieli powstaje zobowiązanie do zwrotu na jego rzecz odpowiedniej części poniesionego kosztu. Jest to zobowiązanie bezterminowe, a więc powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do jego wykonania. Dopiero po wezwaniu współwłaścicieli do zapłaty roszczenie staje się wymagalne i od tego momentu możliwe jest naliczenie odsetek ustawowych za opóźnienie.

Roszczenie o zwrot nakładów i ciężarów związanych z rzeczą wspólną podlega przedawnieniu z upływem 6 lat. Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli jednak wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego (w omawianym przypadku - wezwania do zapłaty), bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie (a więc zasadniczo od razu po poniesieniu nakładu lub ciężaru).

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.