PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Nawiązanie stosunku pracy po kilku latach od rozwiązania poprzedniej umowy o pracę

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 22

Pracownik był zatrudniony w naszym zakładzie od 1 marca 2016 r. do 31 sierpnia 2018 r. na podstawie następujących bezpośrednio po sobie trzech umów na czas określony. Następnie od 1 września 2018 r. do 21 sierpnia 2019 r. był zatrudniony na czas nieokreślony. Umowa została rozwiązana na mocy porozumienia stron. W dniu 14 września 2026 r. osoba ta ponownie zostanie zatrudniona w naszym zakładzie na poprzednio zajmowanym stanowisku i będzie miała te same obowiązki. Na jaki okres możemy zawrzeć z nią umowę o pracę na czas określony? Czy może w tej sytuacji wymagana jest od razu umowa na czas nieokreślony? (pytanie nr 1557100)

W sytuacji przedstawionej w pytaniu pracodawca wykorzystał już limit ilościowy umów na czas określony możliwych do zawarcia z tym pracownikiem (zawarł z nim już 3 umowy tego rodzaju), dlatego obecnie może podpisać z nim tylko umowę bezterminową.

Okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na czas określony, a także łączny okres zatrudnienia na podstawie umów o pracę na czas określony zawieranych między tymi samymi stronami stosunku pracy nie może przekraczać 33 miesięcy, a łączna ich liczba nie może przekraczać 3. Tak stanowi art. 251 § 1 Kodeksu pracy (Dz. U. z 2025 r. poz. 277 ze zm.). Jeżeli okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na czas określony jest dłuższy niż 33 miesiące lub jeśli liczba zawartych umów jest większa niż 3, uważa się, że pracownik, odpowiednio od dnia następującego po upływie 33 miesięcy lub od dnia zawarcia czwartej umowy o pracę na czas określony, jest zatrudniony na podstawie umowy na czas nieokreślony. Wystarczy przekroczenie jednego ze wskazanych limitów.

Należy dodać, że uzgodnienie między stronami w trakcie trwania umowy o pracę na czas określony dłuższego okresu wykonywania pracy na podstawie tej umowy uważa się za zawarcie, od dnia następującego po dniu, w którym miało nastąpić jej rozwiązanie, nowej umowy o pracę na czas określony (art. 251 § 2 K.p.). W przepisie tym jest mowa o podpisaniu aneksu przedłużającego okres obowiązywania umowy na czas określony, który faktycznie jest porozumieniem stron o zmianie umowy. Zawarcie takiego porozumienia jest traktowane tak, jak zawarcie nowej umowy na czas określony.

Do limitu "33/3" wlicza się wszystkie umowy na czas określony zawarte począwszy od 22 lutego 2016 r. bez względu na przerwy między umowami. Natomiast dla potrzeb ustalenia limitu ilościowego uwzględnia się także, w określony sposób, umowy na czas określony, które trwały w dniu 22 lutego 2016 r.

Ustawodawca wskazał jednak przypadki, w których nie stosuje się do niektórych umów na czas określony limitów "33/3", tj. do umów zawartych w celu:

  • zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy,
  • wykonywania pracy o charakterze dorywczym lub sezonowym,
  • wykonywania pracy przez okres kadencji,
  • w przypadku gdy pracodawca wskaże obiektywne przyczyny leżące po jego stronie,

jeżeli ich zawarcie w danym przypadku służy zaspokojeniu rzeczywistego okresowego zapotrzebowania i jest niezbędne w tym zakresie w świetle wszystkich okoliczności zawarcia umowy (art. 251 § 4 K.p.).

Przykład

Przyjmujemy stan faktyczny przedstawiony w pytaniu. Pracodawca zatrudniał pracownika od 1 marca 2016 r., co powoduje, że umowy na czas określony zawarte od tej daty podlegają wliczeniu do limitu umów terminowych. Przypadają bowiem po wejściu w życie przepisów (22 marca 2016 r.) określających te limity.

Pracownik był zatrudniony od 1 marca 2016 r. do 31 sierpnia 2018 r. na podstawie następujących bezpośrednio po sobie trzech umów na czas określony, a od 1 września 2018 r. do 21 sierpnia 2019 r. był zatrudniony na czas nieokreślony. Nawiązując z pracownikiem stosunek pracy 14 września 2026 r., pracodawca może zawrzeć tylko umowę na czas nieokreślony, bowiem zawarł z nim już 3 umowy na czas określony, czyli wykorzystał już cały limit ilościowy takich umów.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.