PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Niepracująca matka dziecka a prawo jego ojca do zasiłku opiekuńczego

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 22

Na nasz profil płatnika składek wpłynęło zaświadczenie lekarskie wystawione pracownikowi na okres 2 dni potwierdzające konieczność sprawowania opieki nad chorym 16-letnim synem. We wniosku o przyznanie zasiłku opiekuńczego (Z-15A) pracownik zaznaczył, że matka dziecka nie pracuje, ale nie ma domownika, który może zapewnić opiekę choremu dziecku (ponoć zakończyła zatrudnienie i zakładała swoją własną działalność, a w tych dwóch dniach była na jakimś szkoleniu). Czy w tej sytuacji, jako płatnik zasiłków, powinniśmy wypłacić pracownikowi zasiłek opiekuńczy? (pytanie nr 1557269)

Jeśli chodzi o warunek braku innego domownika, który mógłby zaopiekować się chorym dzieckiem, to w przedstawionym przypadku wydaje się on być spełniony, choć - moim zdaniem - najlepiej by było, aby pracownik uzupełnił swój wniosek o zasiłek opiekuńczy o wskazane w pytaniu informacje o przyczynie nieobecności matki dziecka we wnioskowanym okresie, wpisując je w pozycji "UWAGI" na druku Z-15A.

Uprawnienia do zasiłku z tytułu opieki nad chorym dzieckiem w wieku powyżej 14 lat uzależnione są jednak jeszcze od innych czynników, tj.:

  • potwierdzenia faktu pozostawania pracownika z chorym 16-letnim synem, uznawanego za innego niż dziecko członka rodziny, we wspólnym gospodarstwie domowym w okresie sprawowania nad nim opieki oraz
  • niewykorzystania jeszcze w 2026 r. limitu należnego świadczenia, wynoszącego w tym przypadku 14 dni w ciągu roku kalendarzowego oraz łącznie na opiekę nad dziećmi i innymi członkami rodziny 30 lub 60 dni w roku kalendarzowym, niezależnie od liczby osób uprawnionych do zasiłku opiekuńczego oraz bez względu na liczbę dzieci i innych członków rodziny wymagających opieki.

Wszystkie te okoliczności powinny wynikać ze złożonego przez pracownika wniosku o zasiłek opiekuńczy.

Mowa o tym odpowiednio w:

  • art. 32 ust. 1 pkt 3 i ust. 2, art. 33 i art. 34 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2026 r. poz. 854), zwanej ustawą zasiłkową oraz
  • § 27 rozporządzenia MRPiPS w sprawie zakresu informacji o okolicznościach mających wpływ na prawo do zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa lub ich wysokość oraz dokumentów niezbędnych do przyznania i wypłaty zasiłków (Dz. U. z 2026 r. poz. 890).

Warto dodać, iż:

  • płatnik składek wypłacający zasiłki swoim ubezpieczonym oraz ZUS są uprawnieni do przeprowadzania kontroli ubezpieczonych co do prawidłowości wykorzystywania zwolnień od pracy zgodnie z ich celem, na zasadach określonych w art. 68a-68e ustawy zasiłkowej, co dotyczy także zasiłku opiekuńczego (patrz ramka),
  • zarówno sam ubezpieczony, jak i płatnik składek mogą wystąpić do ZUS z wnioskiem o wydanie decyzji w sprawie ustalenia prawa do zasiłku (art. 63 ustawy zasiłkowej).

Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień od pracy zgodnie z ich celem

Kontrola ta polega na ustaleniu, czy osoba kontrolowana nie podejmuje działań określonych w art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej, tj., czy:

- nie wykonuje pracy zarobkowej lub
- nie podejmuje aktywności niezgodnej z celem tego zwolnienia,

a w przypadku zasiłku opiekuńczego - również na ustaleniu, czy poza ubezpieczonym nie ma innych członków rodziny pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym, mogących zapewnić opiekę, chyba że dotyczy to sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.