PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Zeszyty Metodyczne Rachunkowości

nr 17 (665) z dnia 01.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Znacznik do konta kosztów odpisów aktualizujących

Źródło: Zeszyty Metodyczne Rachunkowości nr 17 (665) z dnia 01.09.2026, strona 10

Jaki znacznik podatkowy powinna posiadać analityka dla konta wynikowego odpisów aktualizujących, które nigdy nie będą kosztem uzyskania przychodu? Czy będzie to znacznik PD4, czy może PD4_2?

Do konta wynikowego analitycznego, utworzonego dla odpisów aktualizujących, które nigdy nie będą stanowiły kosztu uzyskania przychodu, wskazane jest przypisać znacznik PD4.

Jeżeli w ocenie jednostki istnieje duże prawdopodobieństwo, że dany składnik aktywów nie przyniesie w przyszłości spodziewanych korzyści ekonomicznych, to można mówić o trwałej utracie jego wartości (por. art. 28 ust. 7 ustawy o rachunkowości). Sytuacja taka uzasadnia dokonanie odpisu aktualizującego doprowadzającego wartość składnika aktywów wynikającą z ksiąg rachunkowych do ceny sprzedaży netto, a w przypadku jej braku - do ustalonej w inny sposób wartości godziwej. Odpisy aktualizujące dotyczą takich składników aktywów jak środki trwałe, wartości niematerialne i prawne, zapasy towarów, materiałów, produktów gotowych, w odniesieniu do których nastąpiła utrata wartości użytkowej lub handlowej, a także należności, których spłata jest zagrożona lub wątpliwa oraz finansowych aktywów trwałych i obrotowych, których cena (wartość) rynkowa na dzień bilansowy jest niższa od ich wartości księgowej.

Odpisów aktualizujących wartość aktywów niefinansowych, w tym środków trwałych, wartości niematerialnych i prawnych, zapasów oraz należności dokonuje się w księgach rachunkowych w ciężar konta 76-1 "Pozostałe koszty operacyjne", z kolei odpisy aktualizujące wartość aktywów finansowych, w tym m.in. z tytułu utraty wartości akcji, udziałów, odsetek, odnosi się na konto 75-1 "Koszty finansowe".

Dla celów podatkowych odpisów aktualizujących nie uważa się za koszty uzyskania przychodów. Tak wynika z przepisów art. 16 ust. 1 pkt 26a updop oraz art. 23 ust. 1 pkt 21 updof, które jednocześnie wprowadzają wyjątek od tej zasady. Dotyczy on odpisów aktualizujących wartość należności, określonych w ustawie o rachunkowości, od tej części należności, która była uprzednio zaliczona na podstawie art. 12 ust. 3 updop oraz art. 14 updof do przychodów należnych, a ich nieściągalność została uprawdopodobniona na podstawie art. 16 ust. 2a pkt 1 updop oraz art. 23 ust. 3 updof. Takie odpisy są kosztami podatkowymi.

Z pytania wprost nie wynika, ale zakładamy, że nie mamy do czynienia z odpisem aktualizującym wartość należności. Zaznaczono w nim bowiem, że odpisy nigdy nie będą kosztem uzyskania przychodu. Z takim przypadkiem mamy do czynienia w sytuacji, gdy odpis aktualizujący dotyczy np. rzeczowych aktywów obrotowych, takich jak towary, lub aktywów trwałych, takich jak środki trwałe. Odpis aktualizujący wartość takich aktywów utworzony zgodnie z przepisami bilansowymi i odniesiony w pozostałe koszty operacyjne nie podlega zaliczeniu do kosztów podatkowych. Powstanie w związku z tym trwała różnica miedzy wynikiem finansowym a wynikiem podatkowym.

Dla potrzeb sporządzenia pliku JPK_KR_PD, do konta wynikowego lub konta pozabilansowego, na którym ujęto opisy aktualizujące będące NKUP, należy przyporządkować właściwy znacznik podatkowy. Jeśli jednostka odpisy aktualizujące wartość aktywów niefinansowych stanowiących NKUP odnosi na:

1) konto wynikowe 76-1, to wskazane jest wyodrębnienie odpowiedniego konta analitycznego, np. konta 76-1/3/1 "Koszty z tytułu aktualizacji wartości aktywów niefinansowych - NKUP",

2) konto pozabilansowe, to może w ewidencji pozabilansowej utworzyć np. konto 90-11 "Koszty z tytułu aktualizacji wartości aktywów niefinansowych - NKUP".

Zasady znakowania kont określają załączniki do rozporządzeń w sprawie dodatkowych danych. Znaczniki podatkowe służące do oznaczenia kont wynikowych (lub pozabilansowych), na których ujmowane są trwałe różnice po stronie kosztów, wymieniamy w poniższej tabeli.

Znacznik podatkowy Opis znacznika
wynikowy pozabilansowy
PD4 PD4_PB Koszty niestanowiące kosztów uzyskania przychodów (trwałe różnice pomiędzy zyskiem/stratą dla celów rachunkowych a dochodem/stratą dla celów podatkowych)
PD4_1 PD4_PB_1 Koszty niestanowiące kosztów uzyskania przychodów (trwałe różnice pomiędzy zyskiem/stratą dla celów rachunkowych a dochodem/stratą dla celów podatkowych) - koszty związane z przychodami, w stosunku do których przepisów ustawy o podatku dochodowym nie stosuje się
PD4_2 PD4_PB_2 Koszty niestanowiące kosztów uzyskania przychodów (trwałe różnice pomiędzy zyskiem/stratą dla celów rachunkowych a dochodem/stratą dla celów podatkowych) - koszty związane z przychodami, które nie są zaliczane do przychodów podatkowych
PD4_3 PD4_PB_3 Koszty niestanowiące kosztów uzyskania przychodów (trwałe różnice pomiędzy zyskiem/stratą dla celów rachunkowych a dochodem/stratą dla celów podatkowych) - koszty związane z dochodami (przychodami) wolnymi

Jak wynika z ww. opisu, znacznik PD4 obejmuje wszystkie koszty niestanowiące kosztów uzyskania przychodów stanowiące trwałe różnice, o ile nie zachodzą szczególne przypadki objęte znacznikami od PD4_1 do PD4_3, przy czym znacznik PD4_2 jest przeznaczony wyłącznie dla kosztów związanych z przychodami, które nie są zaliczane do przychodów podatkowych. Odnosząc się do sytuacji przedstawionej w pytaniu, naszym zdaniem do konta wynikowego analitycznego, na którym ujęto odpisy aktualizujące, które podatkowo nigdy nie będą kosztem uzyskania przychodu, należy przypisać znacznik PD4. Nie zachodzi natomiast przesłanka do zastosowania znacznika PD4_2.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.