PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Zeszyty Metodyczne Rachunkowości

nr 17 (665) z dnia 01.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Relacja z dyżuru telefonicznego

Źródło: Zeszyty Metodyczne Rachunkowości nr 17 (665) z dnia 01.09.2026, strona 53

1. Pod jaką datą wprowadzić samochód osobowy do ewidencji środków trwałych?

Przedsiębiorca (osoba fizyczna) prowadzący księgi rachunkowe kupił od osoby prywatnej używany samochód osobowy. Z jaką datą należy wprowadzić ten samochód do ewidencji środków trwałych? Czy będzie to data z umowy kupna, czy data przerejestrowania, które nastąpiło kilka dni po zakupie?

Jeżeli w momencie zakupu samochód był zarejestrowany i dopuszczony do ruchu, to należy przyjąć go do użytkowania i wprowadzić do ewidencji środków trwałych pod datą zakupu wynikającą z umowy.

Stosownie do art. 3 ust. 1 pkt 15 ustawy o rachunkowości środki transportu zalicza się do środków trwałych, jeżeli przewidywany okres ich ekonomicznej użyteczności jest dłuższy niż rok, są kompletne, zdatne do użytku oraz przeznaczone na potrzeby jednostki.

Dla ustalenia momentu przyjęcia samochodu do środków trwałych istotne znaczenie ma zatem ocena, kiedy można uznać go za kompletny i zdatny do użytku. Kwestię tę szerzej wyjaśnia Krajowy Standard Rachunkowości nr 11 "Środki trwałe" (KSR nr 11). Jak wynika z zawartych w nim wyjaśnień, środek trwały uznaje się za zdatny do użytkowania, jeżeli jest kompletny i jednocześnie spełnia wymogi prawne przewidziane dla danej kategorii środków trwałych oraz wymogi wewnętrzne związane z dostosowaniem go do miejsca i warunków funkcjonowania w jednostce. W świetle zaś pkt 3.9 tego standardu, za dzień przyjęcia środka trwałego do użytkowania przyjmuje się dzień, w którym jednostka, po zakończeniu wszystkich czynności faktycznych i prawnych warunkujących jego użytkowanie, przyjęła go do użytkowania, co potwierdza właściwy dokument.

W odniesieniu do samochodów sama sprawność techniczna nie jest wystarczająca do uznania ich za zdatne do użytkowania. Konieczne jest również dopuszczenie pojazdu do ruchu. W świetle art. 71 ust. 1-2 ustawy Prawo o ruchu drogowym, dokumentem stwierdzającym dopuszczenie pojazdu samochodowego do ruchu jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Pojazd jest dopuszczony do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganiom technicznym, jest zarejestrowany i zaopatrzony w zalegalizowane tablice rejestracyjne. W razie przeniesienia własności pojazdu zarejestrowanego, dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny oraz, jeżeli jest to wymagane, zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu (por. art. 78 ust. 1 ww. ustawy).

Obowiązek przerejestrowania pojazdu przez nabywcę nie wpływa więc na sam fakt dopuszczenia pojazdu do ruchu, o ile pojazd pozostaje zarejestrowany i spełnia ww. ustawowe wymagania. Przerejestrowanie stanowi odrębny obowiązek administracyjny związany ze zmianą właściciela. Dlatego używany samochód, który w momencie zakupu był zarejestrowany i dopuszczony do ruchu, można przyjąć do użytkowania i wprowadzić do ewidencji środków trwałych pod datą zakupu wynikającą z umowy.

2. Jak wycenić i ująć w księgach operację przesunięcia waluty obcej pomiędzy rachunkami bankowymi?

Nasza jednostka posiada kilka rachunków walutowych. Jak ująć w księgach rachunkowych przesunięcia waluty z jednego rachunku walutowego na drugi rachunek walutowy? Czy z tego tytułu powstają różnice kursowe?

Do wyceny operacji przesunięcia waluty pomiędzy walutowymi rachunkami bankowymi ma zastosowanie kurs historyczny. Oznacza to, że taka operacja wyceniana jest po tym samym kursie, po jakim wcześniej nastąpił wpływ waluty na pierwotny rachunek walutowy. W konsekwencji wartość waluty posiadanej przez jednostkę nie ulega zmianie i nie powstają różnice kursowe.

W trakcie roku obrotowego różnice kursowe powstają przy zapłacie należności i zobowiązań w walutach obcych, jak również przy sprzedaży walut. Tak wynika z art. 30 ust. 4 ustawy o rachunkowości. Przekazanie waluty obcej pomiędzy własnymi rachunkami walutowymi jednostki nie stanowi żadnej z tych operacji, dlatego nie powoduje powstania różnic kursowych.

Przy wycenie rozchodu waluty z rachunku walutowego według kursu historycznego zastosowanie ma art. 35 ust. 8 ustawy o rachunkowości. W myśl tego przepisu, jeżeli ceny nabycia jednakowych albo uznanych za jednakowe, ze względu na podobieństwo rodzaju i przeznaczenie, składników inwestycji są różne, to ich rozchód wycenia się według metody wybranej przez jednostkę spośród metod, o których mowa w art. 34 ust. 4 pkt 1-3 ustawy o rachunkowości. Jednostka może zatem stosować metodę FIFO (pierwsze przyszło, pierwsze wyszło), metodę LIFO (ostatnie przyszło pierwsze wyszło) lub wyceniać rozchód waluty według kursów przeciętnych, czyli ustalonych w wysokości średniej ważonej.

Wybraną metodę wyceny rozchodu waluty należy opisać w przyjętych zasadach (polityce) rachunkowości. Za ich ustalenie i aktualizację odpowiada kierownik jednostki.

3. Czy koszt badań archeologicznych można doliczyć do wartości początkowej gruntu?

Jednostka posiada w ewidencji środków trwałych grunt, który zamierza sprzedać. Potencjalny nabywca zwrócił się z prośbą o przeprowadzenie badań archeologicznych tej nieruchomości. Czy poniesione w związku z tym koszty zwiększają wartość początkową gruntu?

Koszty badań archeologicznych gruntu, poniesione na prośbę potencjalnego nabywcy w związku z planowaną sprzedażą nieruchomości, nie zwiększają wartości początkowej gruntu. Stanowią one koszty okresu, w którym zostały poniesione.

Do środków trwałych zalicza się grunty spełniające warunki określone w art. 3 ust. 1 pkt 15 ustawy o rachunkowości. Grunt ujmuje się w ewidencji środków trwałych z chwilą jego nabycia, ponieważ jest on kompletny i zdatny do użytku już w momencie wejścia jednostki w jego posiadanie. Wartością początkową gruntu jest jego cena nabycia, o której mowa w art. 28 ust. 2 i 8 ustawy o rachunkowości. Obejmuje ona cenę zakupu powiększoną o koszty bezpośrednio związane z nabyciem, takie jak m.in. opłaty notarialne, PCC czy opłatę za wpis do księgi wieczystej. Jak wskazano w pkt 6.6 Krajowego Standardu Rachunkowości nr 11 "Środki trwałe", cena nabycia obejmuje ogół kosztów pozostających w związku przyczynowo-skutkowym z pozyskaniem środka trwałego, poniesionych od dnia podjęcia udokumentowanej decyzji o jego pozyskaniu do dnia udokumentowanego przyjęcia go do użytkowania.

Po przyjęciu środka trwałego do używania jego wartość początkowa może zostać zwiększona o koszty jego ulepszenia polegającego na przebudowie, rozbudowie, modernizacji lub rekonstrukcji środka trwałego i powodującego wzrost jego wartości użytkowej. (por. art. 31 ust. 1 ustawy o rachunkowości).

Koszty badań archeologicznych zostały poniesione już po przyjęciu gruntu do użytkowania i nie pozostają w związku przyczynowo-skutkowym z jego nabyciem. Nie stanowią także kosztów ulepszenia gruntu. Ich poniesienie wynika wyłącznie z planowanej sprzedaży nieruchomości i zostało podyktowane oczekiwaniami potencjalnego nabywcy. W konsekwencji wydatki te nie mogą zwiększyć wartości początkowej gruntu. Jednostka powinna ująć je w pozostałych kosztach operacyjnych okresu, w którym zostały poniesione, jako koszty związane z przygotowaniem środka trwałego do sprzedaży (por. art. 3 ust. 1 pkt 32 lit. b ustawy o rachunkowości).

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.