PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Limit ulgi a podatek pracującego seniora

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 4

Jedna z naszych pracownic, która ukończyła 60 lat w grudniu 2025 r., nie przeszła na emeryturę, tylko pracuje nadal i od stycznia 2026 r. korzysta z tzw. ulgi dla pracujących seniorów. W październiku br. osoba ta otrzyma nagrodę jubileuszową, skutkiem czego jej przychody w tym samym miesiącu przekroczą limit ulgi, tj. 85.528 zł. Czy w opisanej sytuacji takiej osobie przysługuje prawo do złożenia pracodawcy wniosku o niepobieranie zaliczek na pdof (wypłata za dany miesiąc następuje w ostatnim dniu roboczym tego miesiąca), jeżeli jej dochody za 2026 r., które będą podlegały opodatkowaniu podatkiem dochodowym według skali podatkowej, nie przekroczą 30.000 zł?

Zwolnienie przedmiotowe z podatku dochodowego od osób fizycznych, nazywane ulgą dla pracujących seniorów lub zerowym PIT dla seniora, ustawodawca zapisał w art. 21 ust. 1 pkt 154 ustawy o pdof (Dz. U. z 2026 r. poz. 592 ze zm.). Z przepisu tego wynika, że w jego zakresie mieszczą się m.in. przychody ze stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy oraz z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8 ustawy o pdof, otrzymane przez podatnika po ukończeniu 60. roku życia w przypadku kobiety i 65. roku życia w przypadku mężczyzny - do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85.528 zł. Podatnik uzyskujący przychody ze wskazanych źródeł i spełniający ustawowe kryteria wiekowe może z tej preferencji podatkowej korzystać pod warunkiem, że z tytułu uzyskania tych przychodów podlega ubezpieczeniom społecznym w rozumieniu ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz pomimo nabycia uprawnienia - nie otrzymuje świadczeń emerytalno-rentowych wymienionych w tym przepisie, w tym m.in. emerytury lub renty rodzinnej, o których mowa w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Zakład pracy zatrudniający osobę uprawnioną do analizowanej preferencji jako płatnik pdof stosuje ją, jeżeli podatnik złoży mu na piśmie lub w inny przyjęty u danego płatnika sposób oświadczenie, że spełnia warunki do jej stosowania. Co istotne, senior może to oświadczenie złożyć w dowolnym momencie roku podatkowego. Oświadczenie to senior składa pod rygorem odpowiedzialności karnej. Z art. 31a ust. 8 ustawy o pdof wynika natomiast, że płatnik przy poborze zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych uwzględnia omawiane zwolnienie, stosując je do należności podatnika najpóźniej od miesiąca następującego po miesiącu, w którym oświadczenie to otrzymał. Oświadczenie to dotyczy również kolejnych lat podatkowych.

Dla Prenumeratorów GOFIN

Jeżeli łączne przychody pracownika-seniora uzyskane przez niego od początku roku podatkowego przekroczą w danym miesiącu limit tego zwolnienia, tj. 85.528 zł, to obowiązujące w tym zakresie przepisy wskazują, że zasadniczo już w tym samym miesiącu pracodawca jako płatnik pdof od nadwyżki ponad ten limit powinien obliczyć i pobrać zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych. Niemniej pracownik, który wyczerpał limit omawianej ulgi, uprawniony jest do złożenia płatnikowi wniosku o niepobieranie zaliczek na podatek dochodowy w danym roku podatkowym. Z opcji tej może skorzystać, jeżeli przewiduje, że uzyskane przez niego dochody podlegające opodatkowaniu według skali podatkowej nie przekroczą w roku podatkowym kwoty 30.000 zł. Gdyby się jednak zdarzyło, że podatnik taki osiągnie u tego płatnika dochody podlegające opodatkowaniu według skali podatkowej w kwocie przekraczającej w roku podatkowym kwotę 30.000 zł, to wówczas płatnik oblicza zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych bez pomniejszania ich o kwotę zmniejszającą podatek, co wynika z art. 31c ustawy o pdof.

Zatem w analizowanej sytuacji pracownica-seniorka, której przychody przekroczą w październiku br. limit ulgi dla seniorów, będzie miała możliwość złożenia wniosku o niepobieranie zaliczek, skoro przewiduje, że uzyskane przez nią w 2026 r. dochody podlegające opodatkowaniu według skali podatkowej (czyli odpowiadające nadwyżce ponad limit 85.528 zł) nie przekroczą 30.000 zł.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.