PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Stawka podatku przy zaliczce na podatek dochodowy od należności członka zarządu

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 4

Członek zarządu spółki z o.o. jest polskim rezydentem podatkowym. Swoją funkcję pełni od maja 2026 r. na podstawie aktu powołania i z tego tytułu otrzymuje co miesiąc wynagrodzenie (jest ono wypłacane za dany miesiąc do końca tego samego miesiąca). Na początku października 2026 r. dochód z tego tytułu przekroczy u tej osoby 120.000 zł. Czy w tej sytuacji spółka jako płatnik podatku dochodowego od osób fizycznych powinna pobrać na koniec października br. podatek według 32% stawki pdof od przysługującej tej osobie należności?

Spółka z o.o. będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych w stosunku do opisanych w pytaniu należności, wywiązując się ze swoich płatniczych obowiązków, nie może arbitralnie podjąć decyzji o zmianie stawki podatku dochodowego obliczanego przez nią i pobieranego od należności członka zarządu pełniącego swoją funkcję na podstawie aktu powołania. Wyłącznie podatnik będący członkiem jej zarządu może zdecydować o jej zmianie, składając wniosek o zastosowanie do wypłacanych mu (stawianych do dyspozycji) należności wyższej stawki podatkowej. Dopiero dysponując nim, spółka będzie miała obowiązek jego uwzględnienia przy obliczaniu zaliczki na pdof od przysługującego wnioskodawcy wynagrodzenia.

Dla wynagrodzeń otrzymywanych przez członków zarządu wykonujących powierzone im czynności na podstawie aktu powołania źródłem przychodów jest działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13 pkt 7 ustawy o pdof. W ramach tego źródła rozliczane są bowiem przychody otrzymywane przez osoby, niezależnie od sposobu ich powoływania, należące do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych.

Od wartości przychodów uzyskiwanych przez członków zarządu spółka będąca płatnikiem pdof powinna zasadniczo pobierać zaliczki na podatek dochodowy zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o pdof. Wyjątkiem są tu okoliczności wskazane w art. 30 ust. 1 pkt 5a ustawy o pdof, gdzie tego rodzaju przychody są opodatkowane ryczałtowo - nie dotyczą one jednak analizowanej sytuacji.

Zaliczkę na pdof od przychodu z tytułu pełnienia z powołania funkcji członka zarządu płatnik zobowiązany jest pobierać w wysokości 12% tego przychodu pomniejszonego o koszty jego uzyskania, wynoszące 250 zł miesięcznie. W art. 41a ustawy o pdof przewidziano jednak, że płatnik zyskuje możliwość pobierania zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych od przychodów z tytułu pełnienia funkcji członka zarządu według wyższej, 32% stawki podatku, jeżeli podatnik złoży mu w tym zakresie wniosek.

Stąd wyłącznie wtedy, gdy spółka otrzyma od członka zarządu wniosek o pobór zaliczki na pdof według wyższej stawki, obowiązana będzie go respektować i począwszy od pierwszej zaliczki po jego otrzymaniu obliczać zaliczkę na pdof według stawki 32%.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.