PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Amortyzacja budynku, w którym udziały otrzymano tytułem darowizny

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 5

Wraz z mamą i bratem mieliśmy po 1/3 udziału w budynku (ze spadku), który każdy amortyzował we własnej działalności gospodarczej. W 2026 r. mama i brat przekazali mi swoje udziały jako darowiznę. Czy powinnam je dopisać do wartości początkowej mojego dotychczasowego środka trwałego i dokończyć ich amortyzację w kosztach firmy na zasadzie kontynuacji, czy też założyć dla nich nową kartotekę w ewidencji środków trwałych? Jeśli obowiązuje kontynuacja amortyzacji, to według jakiej stawki?

Zasadniczo, na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 45a lit. a) ustawy o pdof, za koszty uzyskania przychodów nie uważa się odpisów amortyzacyjnych od wartości początkowej środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych nabytych nieodpłatnie, z wyjątkiem nabytych w drodze spadku, jeżeli nabycie to lub dochód z tego tytułu spełniają kryteria określone w tym przepisie. Jednakże - z uwagi na treść art. 23 ust. 9 ustawy o pdof - powyższe wyłączenie nie dotyczy składników majątku trwałego nabytych w drodze darowizny, jeżeli darczyńca dokonywał odpisów amortyzacyjnych od tych składników. W takim przypadku stosuje się odpowiednio przepisy art. 22g ust. 12 oraz art. 22h ust. 3 ustawy o pdof.

Zgodnie z pierwszą z wymienionych norm, w razie zmiany formy prawnej, a także połączenia albo podziału podmiotów dokonywanych na podstawie odrębnych przepisów - wartość początkową środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych ustala się w wysokości wartości początkowej określonej w ewidencji (wykazie) podmiotu o zmienionej formie prawnej, podzielonego albo połączonego. Zasadę tę stosuje się odpowiednio do spółek niebędących osobami prawnymi, w tym również powstałych z przekształcenia spółki. Z kolei art. 22h ust. 3 ustawy o pdof stanowi, że podmioty powstałe w wyniku zmiany formy prawnej, podziału albo połączenia podmiotów dokonują odpisów amortyzacyjnych z uwzględnieniem dotychczasowej wysokości odpisów oraz kontynuują metodę amortyzacji przyjętą przez podmiot o zmienionej formie prawnej, podzielony albo połączony. Ze względu na przytoczone zapisy otrzymane w drodze darowizny udziały w budynku powinny zwiększyć wartość początkową środka trwałego należącego do obdarowanego i objętego już stosowną ewidencją. Nie tworzy się zatem odrębnej kartoteki dla nowych udziałów, gdyż to nie udział w budynku jest odrębnym środkiem trwałym, lecz sam budynek.

Ponadto z powołanych przepisów wynika, że obdarowany zobowiązany jest kontynuować przyjętą przez darczyńców metodę amortyzacji, stosować dotychczasową stawkę amortyzacyjną i uwzględnić już dokonane umorzenie środka trwałego.

Może się jednak zdarzyć, że darczyńcy do amortyzacji budynku stosowali stawki indywidualne, a obdarowany stawkę z wykazu (lub odwrotnie). W takim przypadku należy mieć na uwadze, że jeden budynek stanowi jeden obiekt inwentarzowy w ewidencji środków trwałych i podlega jednolitej stawce amortyzacyjnej. Darowizna udziału w budynku wpływa na zmianę struktury własnościowej, lecz nie uprawnia do dzielenia stawki. Jeżeli zatem obdarowany lub darczyńcy stosowali do tej pory stawkę liniową, to stawka ta powinna zostać obecnie zastosowana przez obdarowanego do amortyzacji całego budynku.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.