PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

VAT od wynajmu części budynku mieszkalnego spółce komandytowej

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 6

Wspólnikami spółki komandytowej są komplementariusz (mąż) i komandytariusz (żona). Wynajmują oni część (jeden pokój) swojego prywatnego domu mieszkalnego na działalność spółki komandytowej. Zgodnie z podpisaną umową najmu tej powierzchni ustalona cena jest ceną rynkową, a okres rozliczeniowy wynosi rok. Jak powinno w tym przypadku wyglądać rozliczenie podatku VAT?

Sytuację, o której mowa w pytaniu, należy przede wszystkim rozpatrywać z perspektywy rozliczenia podatku VAT po stronie małżonków jako wynajmujących, a nie spółki komandytowej. Najważniejsze w tym przypadku jest ustalenie, kto jest podatnikiem VAT, czy najem ten może być zwolniony z VAT oraz kiedy powstaje obowiązek podatkowy przy rocznym okresie rozliczeniowym.

Co do zasady, najem lokali opodatkowany jest stawką 23%. Zwolnienie przedmiotowe z VAT, o którym mowa w art. 43 ust. 1 pkt 36 ustawy o VAT, obejmuje najem nieruchomości mieszkalnych lub ich części wyłącznie na cele mieszkaniowe. Jeżeli pokój jest wynajmowany spółce komandytowej i spółka wykorzystuje go do prowadzenia działalności gospodarczej, warunek celu mieszkaniowego nie jest spełniony, co oznacza, że zwolnienie to w tym przypadku nie ma zastosowania.

Ale nie oznacza to, że małżonkowie faktycznie muszą rozliczać podatek VAT z tytułu wynajmu pokoju. Jeżeli małżonkowie nie są czynnymi podatnikami VAT, to mogą korzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT na podstawie art. 113 ustawy o VAT. Jak wynika z tego przepisu, zwalnia się od podatku sprzedaż dokonywaną przez podatnika posiadającego siedzibę działalności gospodarczej na terytorium kraju, u którego wartość sprzedaży, z wyłączeniem podatku, nie przekroczyła w poprzednim ani bieżącym roku podatkowym kwoty 240.000 zł (pod warunkiem niezaistnienia wyłączeń, o których mowa w art. 113 ust. 13 ustawy o VAT). Ponadto zwalnia się od podatku sprzedaż dokonywaną przez podatnika posiadającego siedzibę działalności gospodarczej na terytorium kraju, rozpoczynającego w trakcie roku podatkowego wykonywanie czynności określonych w art. 5 ustawy o VAT, jeżeli przewidywana przez niego wartość sprzedaży nie przekroczy, w proporcji do okresu prowadzonej działalności gospodarczej w roku podatkowym, kwoty 240.000 zł.

Należy podkreślić, że wynajmowanie prywatnego majątku nie wyłącza automatycznie ze statusu podatnika VAT. Organy podatkowe przyjmują, że najem wykonywany w sposób ciągły i zarobkowy jest działalnością gospodarczą na podstawie przepisów o VAT, nawet jeśli jest prowadzony poza formalną działalnością gospodarczą.

Podmiot świadczący usługę najmu będzie podatnikiem VAT wówczas, gdy najem ten będzie wykonywał we własnym imieniu i na własny rachunek. Jeżeli przedmiotem najmu jest rzecz stanowiąca majątek wspólny małżonków, to podatnikiem VAT, na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy o VAT, jest ten małżonek, który dokonuje czynności podlegającej opodatkowaniu podatkiem VAT, czyli ten, który jest stroną czynności prawnej. Przy czym, gdy małżonkowie dokonali czynności wspólnie, to każdy z nich z osobna jest podatnikiem VAT. Oznacza to, że małżonkowie będą zobowiązani do rozliczenia jedynie części przypadającego na każdego z małżonków z osobna wynagrodzenia za wykonanie przedmiotowej usługi najmu nieruchomości. Jednocześnie każdy z nich może korzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT, o którym mowa w art. 113 ust. 1 ustawy o VAT (przysługuje ono każdemu z małżonków osobno).

W związku z tym, w sytuacji wskazanej w pytaniu należy ustalić, czy małżonkowie (każdy z nich z osobna) są już obecnie czynnymi podatnikami VAT, czy prowadzą inne działalności gospodarcze oraz kto będzie stroną umowy najmu lokalu.

Organy podatkowe w interpretacjach wskazują także, że jeśli nieruchomość stanowi majątek wspólny, podatnikiem VAT może być małżonek, który we własnym imieniu dokonuje czynności najmu. Jeżeli natomiast czynność najmu została dokonana wspólnie przez oboje małżonków, każdy z nich jest traktowany jako podatnik VAT (osobno).

Czynność wynajmu lokalu powinna być udokumentowana fakturą, nawet w sytuacji gdy wynajmujący korzysta ze zwolnienia podmiotowego na podstawie art. 113 ustawy o VAT.

Ponadto, jak wskazano w pytaniu, okres rozliczeniowy najmu lokalu wynosi rok. Zgodnie z art. 19a ust. 1 ustawy o VAT obowiązek podatkowy powstaje z chwilą dokonania dostawy towarów lub wykonania usługi. Przy czym w art. 19a ust. 3 ustawy o VAT przewidziano szczególną zasadę określania momentu wykonania usługi w przypadku usług, dla których ustalane są następujące po sobie okresy rozliczeniowe. Usługę uznaje się wówczas za wykonaną z upływem każdego okresu, do którego odnoszą się płatności lub rozliczenia.

Jednak w stosunku do usług najmu ustawodawca określił moment powstania obowiązku podatkowego w sposób szczególny, o którym mowa w art. 19a ust. 5 pkt 4 ustawy o VAT. Na podstawie tego przepisu obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wystawienia faktury. Jeżeli faktura nie zostanie wystawiona albo zostanie wystawiona z opóźnieniem, zastosowanie ma art. 19a ust. 7 ustawy o VAT, czyli obowiązek podatkowy powstanie zasadniczo najpóźniej z upływem terminu płatności.

Przykład

Podatnik zawarł umowę najmu lokalu. Umowa przewiduje okres rozliczeniowy od 1 stycznia do 31 grudnia 2026 r. Czynsz za najem wynosi 25.000 zł netto rocznie. Termin płatności określono na 31 grudnia 2026 r.

W sytuacji gdy wynajmujący jest czynnym podatnikiem VAT, to obowiązek podatkowy powstanie, co do zasady, z datą wystawienia faktury.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.