PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Zgłoszenie matki pracownicy do ubezpieczenia zdrowotnego

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 11

Pracownica naszego zakładu chce zgłosić matkę do ubezpieczenia zdrowotnego jako członka rodziny. Czy możemy, jako pracodawca, dokonać takiego zgłoszenia?

TAK. Pracodawca nie tyle może, co powinien na wniosek pracownicy zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego członka jej rodziny. Takiego zgłoszenia dokonuje się na druku ZUS ZCNA. Pracownica, podpisując go, składa tym samym oświadczenie o zgodności danych w nim zawartych ze stanem prawnym i faktycznym.

Wśród osób, które dla celów ubezpieczenia zdrowotnego są uważane za członków rodziny osoby ubezpieczonej, wymienia się m.in. wstępnych (np. matkę, ojca) pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym. Wynika tak z art. 5 pkt 3 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2025 r. poz. 1461 ze zm.). Po takim zgłoszeniu członkowie rodziny uzyskują prawo do świadczeń opieki zdrowotnej gwarantowanych przez NFZ.

Jednak zgłoszenia wstępnego do ubezpieczenia zdrowotnego jako członka rodziny można dokonać tylko, gdy:

  • nie podlega on obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu (np. nie pracuje na etacie, nie jest zarejestrowany w ewidencji bezrobotnych powiatowego urzędu pracy, nie wykonuje zlecenia, nie pobiera świadczeń emerytalno-rentowych),
  • nie jest uprawniony do świadczeń zdrowotnych na podstawie przepisów o koordynacji,
  • pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym z ubezpieczonym (tu: pracownicą).

Jeżeli matka pracownicy nie posiada obecnie własnego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego oraz pozostaje z nią we wspólnym gospodarstwie domowym, to pracownica powinna - za pośrednictwem swojego pracodawcy - zgłosić ją do ubezpieczenia zdrowotnego jako członka swojej rodziny. Pracownik musi jednak pamiętać, że członek rodziny powinien spełniać warunki do takiego zgłoszenia.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.