PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Sprzedaż z lipca 2026 r. w sierpniowym raporcie fiskalnym a zapisy w księdze podatkowej

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 13

Raport dobowy z dnia 1 sierpnia 2026 r. dotyczył lipca 2026 r., przychód ze sprzedaży z niego wynikający został ujęty w księdze podatkowej w lipcu 2026 r. Jest on jednak wskazany w raporcie miesięcznym za sierpień 2026 r. Czy w księdze podatkowej należy wpisać raport miesięczny za sierpień 2026 r. w całości i następnie wystornować w odrębnej pozycji księgi dowodem wewnętrznym sprzedaż z lipca 2026 r., czy też można ująć w księdze raport miesięczny z sierpnia 2026 r. w kwocie pomniejszonej o raport dobowy z 1 lipca 2026 r., ze wpisem do ewidencji oczywistych pomyłek?

Zgodnie z podstawową zasadą sformułowaną w art. 14 ust. 1c ustawy o pdof przychody z działalności gospodarczej dla celów podatku dochodowego powstają w dniu wydania rzeczy, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi, albo częściowego wykonania usługi, niepóźniej niż w dniu wystawienia faktury lub uregulowania należności. W tych datach przychody należy zasadniczo ewidencjonować w księdze podatkowej.

Przy czym zgodnie z § 12 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Ministra Finansów i Gospodarki w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (Dz. U. z 2025 r. poz. 1299 ze zm.) podatnik, który prowadzi ewidencję sprzedaży przy użyciu kas rejestrujących, o której mowa w przepisach ustawy o VAT, dokonuje zapisów w księdze dotyczących przychodów ewidencjonowanych w kasach na podstawie danych wynikających z:

  • raportów fiskalnych dobowych, skorygowanych o kwoty mające wpływ na wysokość przychodu lub
  • na koniec każdego miesiąca, na podstawie danych wynikających z raportów fiskalnych okresowych (miesięcznych) skorygowanych o kwoty mające wpływ na wysokość przychodu.

Jak wskazuje § 12 ust. 4 rozporządzenia MFiG w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów, korekty danych wynikających z raportów fiskalnych dobowych lub okresowych (miesięcznych) dokonuje się na podstawie:

1) odrębnych ewidencji,

2) dowodu wewnętrznego - w przypadku korekt, które nie podlegają ujęciu w odrębnych ewidencjach.

O tym, jakie odrębne ewidencje prowadzi się dla korekt danych w raportach fiskalnych, stanowi rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie kas rejestrujących (Dz. U. z 2025 r. poz. 845). Przewiduje ono ewidencję zwrotów i uznanych reklamacji dla zwrotów towarów i uznanych reklamacji towarów i usług, które skutkują zwrotem całości albo części należności (zapłaty) z tytułu sprzedaży (§ 3 ust. 3 rozporządzenia), a także ewidencję oczywistych pomyłek dla oczywistych pomyłek w ewidencji dotyczących błędnie ujętej sprzedaży, tj. wartości sprzedaży brutto i wysokości podatku należnego (§ 3 ust. 4 rozporządzenia). W przypadku wpisu do ewidencji oczywistych pomyłek podatnik ewidencjonuje przy użyciu kasy sprzedaż w prawidłowej wysokości.

Z pytania wynika, że sprzedaż jest ewidencjonowana w księdze podatkowej na podstawie raportów miesięcznych, lecz sprzedaż dotycząca lipca 2026 r., która została zaliczona do przychodów lipca 2026 r. i ujęta w księdze podatkowej za ten miesiąc, została ujęta w miesięcznym raporcie fiskalnym za sierpień 2026 r. To zdarzenie nie spełnia warunków do objęcia odrębną ewidencją prowadzoną wraz z kasą fiskalną. Korekta powinna zostać ujęta w dowodzie wewnętrznym.

Taki dowód wewnętrzny stanowi podstawę dokonania zapisu w księdze ze znakiem (-). Dowód ten powinien zawierać co najmniej: numer dowodu, datę wystawienia, oznaczenie raportu fiskalnego, którego dotyczy korekta, przyczynę korekty oraz wysokość korekty, która pomniejsza wysokość przychodu wynikającą z raportu fiskalnego. Tak wskazuje § 12 ust. 4 rozporządzenia MFiG w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów.

Zatem w sytuacji przedstawionej w pytaniu należy ująć w księdze podatkowej za sierpień 2026 r. pełną kwotę przychodów wynikającą z raportu fiskalnego miesięcznego - w kolumnie 9 "Wartość sprzedanych towarów i usług" - a następnie na podstawie sporządzonego dowodu wewnętrznego, zawierającego dane wskazane wcześniej, skorygować wartość tego przychodu, wpisując przychód ze sprzedaży ujęty w raporcie fiskalnym za sierpień 2026 r. dotyczący lipca 2026 r. ze znakiem minus do kolumny 9 księgi. Oba zapisy powinny być dokonane pod datą 31 sierpnia 2026 r.

Przykład

Założenia jak w pytaniu, a dodatkowo przyjmijmy, że kwota przychodu z 1 sierpnia 2026 r. dotycząca sprzedaży z lipca 2026 r. to 250 zł, a łączna kwota z raportu fiskalnego za sierpień 2026 r. to 17.500 zł.

W księdze podatkowej za lipiec 2026 r. wpisano kwotę 250 zł w kolumnie 9 "Wartość sprzedanych towarów i usług" pod datą powstania przychodu w tym miesiącu. Z kolei w księdze za sierpień 2026 r. wpisano pod datą 31 sierpnia 2026 r. na podstawie raportu miesięcznego za sierpień 2026 r. kwotę 17.500 zł w kolumnie 9, a następnie na podstawie sporządzonego dowodu wewnętrznego wprowadzono w odrębnym wierszu kwotę (-) 250 zł do kolumny 9.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.