PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Procedura postępowania w przypadku potwierdzenia niezdolności do pracy po wypłaceniu pracownikowi pełnego wynagrodzenia za pracę za dany miesiąc

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 20

Nasz wieloletni pracownik za sierpień 2026 r. otrzymał wynagrodzenie za pracę w stałej stawce miesięcznej w dniu 28 sierpnia 2026 r. (tj. w piątek), a 29 sierpnia 2026 r. (tj. w sobotę, dzień wolny od pracy) trafił do szpitala, w którym przebywał 4 dni. Przy wypisie ze szpitala wystawiono mu zaświadczenie lekarskie na okres od 29 sierpnia do 30 września 2026 r. Wpłynęło ono na nasz profil płatnika składek na PUE ZUS w dniu 2 września 2026 r. Pracownik ten ma 55 lat i jest to jego pierwsza niezdolność do pracy w 2026 r.


1) Czy z uwagi na fakt, iż pracownik za sierpień 2026 r. otrzymał już pełne wynagrodzenie za pracę, wynagrodzenie chorobowe należne mu jest dopiero od 1 września 2026 r.?

NIE. Mimo że pracownik, w związku z terminem wypłaty wynagrodzenia za pracę, za sierpień 2026 r. otrzymał to wynagrodzenie w pełnej wysokości, za przypadające w tym miesiącu dni niezdolności do pracy potwierdzone zaświadczeniem lekarskim (tzw. e-ZLA) powinien otrzymać stosowne świadczenie chorobowe, tj. w omawianym przypadku wynagrodzenie chorobowe.

Świadczenie to, zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy (Dz. U. z 2025 r. poz. 277 ze zm.):

  • przysługuje za pierwsze w danym roku kalendarzowym 33 lub - w przypadku, gdy pracownik ukończył 50 lat - 14 dni niezdolności do pracy z powodu choroby,
  • oblicza się według zasad obowiązujących przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wypłaca za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy,
  • nie przysługuje w przypadkach, w których pracownik nie ma prawa do zasiłku chorobowego.

Co prawda w świetle art. 12 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2026 r. poz. 854), zwanej ustawą zasiłkową, zasiłek chorobowy (a tym samym i wynagrodzenie chorobowe) nie przysługuje za okresy niezdolności do pracy, w których ubezpieczony na podstawie przepisów o wynagradzaniu zachowuje prawo do wynagrodzenia, jednak z pytania wynika, że pracownik za ostatnie dni sierpnia 2026 r. otrzymał wynagrodzenie za pracę wyłącznie z uwagi na fakt, iż niezdolność do pracy powstała już po wypłacie tego wynagrodzenia (pracodawca nie mógł jej przewidzieć). W efekcie:

  • nie może tu mieć zastosowania przywołany wcześniej art. 12 ust. 1 ustawy zasiłkowej, a tym samym
  • pracownik ma prawo do świadczenia chorobowego począwszy od 29 sierpnia 2026 r.

Z tytułu obecnej niezdolności do pracy przysługuje mu odpowiednio, za okres:

  • od 29 sierpnia do 11 września 2026 r. (tj. za 14 dni) - wynagrodzenie chorobowe,
  • od 12 do 30 września 2026 r. - zasiłek chorobowy.


2) Czy w związku z wypłatą wynagrodzenia chorobowego od pierwszego dnia niezdolności do pracy powinniśmy skorygować wypłacone pracownikowi wynagrodzenie za pracę i listę płac za sierpień 2026 r.?

W sytuacji przedstawionej w pytaniu nastąpiła nadpłata wynagrodzenia za pracę za sierpień 2026 r., gdyż zwolnienie lekarskie zostało wystawione i wpłynęło na profil informacyjny płatnika składek już po wypłacie pełnego stałego miesięcznego wynagrodzenia za dany miesiąc. Wymaga to skorygowania wypłaconego wynagrodzenia. Jednak nie należy robić korekty listy płac za sierpień br. Nadpłatę tę wystarczy wykazać w liście płac dotyczącej miesiąca, w którym będzie dokonywane odliczenie lub potrącenie.

W przypadku niezawinionej przez pracodawcę nadpłaty wynagrodzenia zastosowanie znajduje art. 87 § 7 K.p. Stanowi on, że z wynagrodzenia za pracę odlicza się, w pełnej wysokości, kwoty wypłacone w poprzednim terminie płatności za okres nieobecności w pracy, za który pracownik nie zachowuje prawa do wynagrodzenia. Wskazanego odliczenia nie należy jednak utożsamiać z potrąceniem z wynagrodzenia.

Ponadto odliczenie z wynagrodzenia za pracę na podstawie art. 87 § 7 K.p. nie wymaga zgody pracownika. W przypadku gdy pracodawca nie dokona takiego odliczenia w następnym terminie płatności, to w późniejszym terminie może dokonać potrącenia z wynagrodzenia pracownika, ale wyłącznie za jego pisemną zgodą (art. 91 § 1 K.p.).

Dla Prenumeratorów GOFIN

Omawiane odliczenie polega na zmniejszeniu kwoty wynagrodzenia do wypłaty w danym miesiącu o wynagrodzenie wypłacone pracownikowi w poprzednim terminie płatności za czas nieobecności w pracy, za który wynagrodzenie mu nie przysługiwało. Jeżeli chodzi o poprzedni termin płatności, to należy przez niego rozumieć dzień ostatniej faktycznej wypłaty wynagrodzenia. Nie zawsze więc będzie to dzień przypadający w poprzednim miesiącu kalendarzowym. Jeżeli w takim miesiącu nie wypłacono wynagrodzenia, terminem płatności bezpośrednio poprzedzającym będzie dzień z wcześniejszego miesiąca. Chodzi tu o sytuację, gdy choroba pracownika obejmuje następny miesiąc/miesiące, za który(-e) zostanie mu wypłacony zasiłek chorobowy (tak jak ma to miejsce w pytaniu). W takich okolicznościach kwotę nadpłaconego wynagrodzenia za pracę można odliczyć z przysługującego pracownikowi zasiłku chorobowego, ale wyłącznie za jego zgodą (przykład), co potwierdza organ rentowy w swoim komentarzu do ustawy zasiłkowej, udostępnionym na stronie internetowej www.zus.pl.

Przykład

W sierpniu 2026 r. doszło do nadpłaty wynagrodzenia za pracę za 3 dni (29, 30 i 31 sierpnia 2026 r.), gdyż zwolnienie lekarskie pracownika wpłynęło na profil informacyjny płatnika składek już po wypłacie pełnego stałego miesięcznego wynagrodzenia za ten miesiąc. Zaświadczenie lekarskie wystawione po pobycie pracownika w szpitalu obejmuje cały kolejny miesiąc, tj. wrzesień 2026 r., za który otrzyma on wynagrodzenie chorobowe i zasiłek chorobowy.

Biorąc pod uwagę, że pracownik za wrzesień 2026 r. nie otrzyma wynagrodzenia za pracę, pracodawca będzie mógł odliczyć nadpłacone za sierpień 2026 r. wynagrodzenie z wynagrodzenia chorobowego i zasiłku chorobowego wypłacanego za wrzesień 2026 r., jeśli uzyska na to zgodę pracownika. Natomiast gdy pracownik nie wyrazi zgody na dokonanie odliczenia ze świadczeń chorobowych za wrzesień br., wówczas będzie mógł dokonać odliczenia, bez zgody pracownika, z wynagrodzenia za pracę wypłaconego za październik 2026 r. (jeżeli wróci on do pracy i zostanie mu wypłacone wynagrodzenie za pracę). Będzie to bowiem najbliższy i kolejny termin wypłaty wynagrodzenia za pracę. Ponadto we wrześniu 2026 r. pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie chorobowe za 3 dni sierpnia 2026 r.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.