PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Zapis w regulaminie wynagradzania a sposób ustalania podstawy wymiaru zasiłku

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 21

Nasi pracownicy, oprócz wynagrodzenia zasadniczego, otrzymują także premię uznaniową. W regulaminie wynagradzania zawarto zapis, iż nie przysługuje ona m.in. za okres należnego zasiłku macierzyńskiego. Ponadto wskazano wprost, iż premii tej nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru wynagrodzenia chorobowego oraz zasiłków i świadczenia rehabilitacyjnego należnych z ubezpieczenia chorobowego i wypadkowego. Jeden z pracowników wystąpił o udzielenie 2 tygodni urlopu ojcowskiego. Czy faktycznie w podstawie wymiaru należnego mu zasiłku macierzyńskiego nie powinniśmy uwzględnić wspomnianej premii uznaniowej?

W przedstawionym przypadku premia uznaniowa powinna być uwzględniona przy ustalaniu podstawy wymiaru należnego pracownikowi zasiłku macierzyńskiego. To, że zapis w regulaminie wynagradzania stanowi inaczej (tj. że premii tej nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru wynagrodzenia chorobowego oraz zasiłków i świadczenia rehabilitacyjnego należnych z ubezpieczenia chorobowego i wypadkowego, a więc m.in. zasiłku macierzyńskiego), nie ma tu znaczenia. Jest on bowiem sprzeczny z (również zawartymi w tym regulaminie) zasadami wypłaty tej premii, a to one mają decydujące znaczenie dla celów ustalania podstawy wymiaru zasiłku.

Ustawodawca, określając sposób ustalania podstawy wymiaru zasiłków dla pracownika, z założenia w oparciu o wypłacone mu wynagrodzenie za okres 12 lub pełnych miesięcy kalendarzowych zatrudnienia poprzedzających powstanie niezdolności do pracy/prawa do zasiłku, wskazał odpowiednio w art. 3 pkt 3 i art. 41 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2026 r. poz. 854), iż:

  • przez wynagrodzenie należy rozumieć przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz ubezpieczenie chorobowe, jednak
  • przy ustalaniu podstawy zasiłku nie uwzględnia się składników wynagrodzenia (mimo ich oskładkowania), do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania tego zasiłku zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych pracy lub przepisami o wynagradzaniu, jeżeli są one wypłacane za okres pobierania tego zasiłku.

Skoro, jak wskazano w pytaniu, zgodnie z regulaminem wynagradzania premia uznaniowa nie przysługuje za okres należnego zasiłku macierzyńskiego, powinna być uwzględniona w podstawie wymiaru tego świadczenia.

Należy podkreślić, iż o tym, czy dany (oskładkowany) składnik wynagrodzenia powinien stanowić podstawę wymiaru zasiłku, decyduje wprawdzie pracodawca, ale nie poprzez zawarcie stosownego zapisu w regulaminie, np. o nieuwzględnianiu premii uznaniowej w podstawie wymiaru wynagrodzenia chorobowego oraz świadczeń w ubezpieczenia chorobowego i wypadkowego, tylko poprzez określenie zasad wypłaty/zmniejszania tego składnika.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.