PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Obowiązek podłączenia budynku do kanalizacji gminnej

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 23

Stałem się niedawno właścicielem nieruchomości zabudowanej budynkiem mieszkalnym jednorodzinnym. Ścieki z tego budynku odprowadzane są do przydomowego zbiornika bezodpływowego. Wszystkie inwestycje na działce zostały zrealizowanego zgodnie z prawem, nie stanowią samowoli budowlanej. Dowiedziałem się, że gmina nakazuje mieszkańcom podłączenie budynków do gminnej sieci kanalizacyjnej. W moim przypadku wiąże się to z bardzo dużymi kosztami. Czy właściciele nieruchomości mogą nie zastosować się do otrzymanego od gminy żądania?

Zależy to od okoliczności sprawy. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku na terenie gminy, wykonując w szczególności czynności określone w art. 5 ust. 1 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2025 r. poz. 733 ze zm.). Jeden z obowiązków wymienionych w powołanym przepisie odnosi się do problemu poruszonego w pytaniu. Na wspomniane podmioty nakłada się obowiązek przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych (art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy).

Z pytania wynika, że nieruchomość Czytelnika jest wyposażona w zbiornik bezodpływowy (tzw. szambo). Często wybudowanie szamba w związku z budową np. domu jednorodzinnego jest koniecznością, bowiem nie ma innego sposobu na odprowadzanie ścieków z uwagi na brak sieci kanalizacyjnej. Nie oznacza to jednak, że w przyszłości, po zrealizowaniu inwestycji przez gminę (miasto) i stworzeniu warunków do podłączenia nieruchomości do sieci kanalizacyjnej właściciel posesji ma wybór - czy pozostaje przy zbiorniku odpływowym, czy decyduje się przyłączyć do sieci kanalizacyjnej. W takim przypadku ma bezwzględny obowiązek podłączenia nieruchomości do istniejącej kanalizacji. Jedynie w przypadku, gdy nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych, wspomniany obowiązek nie jest aktualny. Co istotne, przydomowa oczyszczalnia ścieków zwalnia z przedmiotowego obowiązku, jeżeli powstała przed zrealizowaniem sieci kanalizacyjnej (por. wyrok NSA z dnia 2 czerwca 2026 r., sygn. akt III OSK 2492/23). Natomiast takiego wyłączenia przepisy nie przewidują w odniesieniu do zbiornika bezodpływowego.

Co istotne, w orzecznictwie podkreśla się, że względy ekonomiczne i wysokość kosztów wykonania przyłącza - np. z uwagi na jego długość, wynikającą z powierzchni nieruchomości i usytuowania budynku i miejsca wpięcia w znacznej odległości od sieci doprowadzonej jedynie do granicy nieruchomości - nie stanowią okoliczności, które mogłyby podważyć ten obowiązek (por. wyrok WSA w Poznaniu z dnia 28 maja 2025 r., sygn. akt II SA/Po 85/25).

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.