PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Zeszyty Metodyczne Rachunkowości

nr 17 (665) z dnia 01.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Udział w zysku spółki komandytowej otrzymany przez komplementariusza, będącego spółką z o.o.

Źródło: Zeszyty Metodyczne Rachunkowości nr 17 (665) z dnia 01.09.2026, strona 65

Spółka z o.o. jest komplementariuszem w spółce komandytowej. W sierpniu 2026 r. spółka komandytowa wypłaciła spółce z o.o. zysk po potrąceniu zryczałtowanego podatku. Jak ująć w księgach rachunkowych spółki z o.o. udział w zysku spółki komandytowej oraz potrącony przez spółkę komandytową podatek?

Udział w zysku spółki komandytowej ujmuje się w księgach spółki z o.o. jako przychód finansowy. Natomiast zryczałtowany podatek potrącony przez spółkę komandytową księguje się na koncie 87 "Podatek dochodowy od osób prawnych".

Uchwała wspólników spółki komandytowej dotycząca podziału zysku może przewidywać jego wypłatę na rzecz wspólników. W takim przypadku komplementariusz ujmuje przypadający mu udział w zysku spółki komandytowej w swoich księgach rachunkowych jako przychód finansowy. Stosownie bowiem do art. 42 ust. 3 ustawy o rachunkowości, do przychodów finansowych zalicza się w szczególności przychody z tytułu dywidend (udziałów w zyskach). Zapisu w księgach rachunkowych dokonuje się pod datą podjęcia uchwały wspólników spółki komandytowej o podziale zysku, chyba że w uchwale określono inny dzień prawa do udziału w zysku.

Przypadający do wypłaty komplementariuszowi (tutaj: spółce z o.o.) udział w zysku spółki komandytowej ujmuje się w księgach rachunkowych, zapisem po stronie Wn konta 24-9 "Pozostałe rozrachunki - inne" (w analityce: Rozrachunki ze spółką komandytową z tytułu udziału w zysku), w korespondencji ze stroną Ma konta 75-0 "Przychody finansowe". Z kolei, otrzymanie środków pieniężnych przez spółkę z o.o. z tytułu przypadającego na nią udziału w zysku spółki komandytowej nastąpi zapisem po stronie Wn konta 13-0 "Rachunek bieżący", w korespondencji ze stroną Ma konta 24-9.

Co do zasady, przychody uzyskiwane z udziału w zyskach spółki komandytowej przez spółkę z o.o. podlegają opodatkowaniu. Wiąże się to z obowiązkiem poboru przez spółkę komandytową i odprowadzeniem do urzędu skarbowego zryczałtowanego 19% podatku dochodowego od dokonywanych wypłat (por. art. 26 ust. 1 i art. 22 ust. 1 updop). Należy jednak podkreślić, iż rzeczywiste obciążenia podatkowe wspólników mogą być niższe, a w niektórych przypadkach podatek może nie wystąpić. Do komplementariusza spółki komandytowej, tj. spółki z o.o., ma bowiem zastosowanie art. 22 ust. 1a-1e updop. Z przepisu tego wynika, iż zryczałtowany podatek od przychodów uzyskiwanych przez komplementariusza z tytułu udziału w zyskach spółki pomniejsza się o kwotę odpowiadającą iloczynowi procentowego udziału komplementariusza w zysku tej spółki i podatku należnego od dochodu tej spółki, przy czym kwota odliczenia nie może przekroczyć kwoty obliczonego podatku. W przypadku komplementariusza uzyskującego przychody z tytułu prawa do udziału w zysku w więcej niż jednej spółce komandytowej, pomniejszenie przysługuje w odniesieniu do podatku od przychodów uzyskiwanych odrębnie z każdej z tych spółek.

Jeśli więc wystąpił zryczałtowany podatek, to wypłata zysku spółce z o.o. została pomniejszona o ten podatek. Zryczałtowany podatek pobrany przez spółkę komandytową można ująć w księgach komplementariusza, będącego podatnikiem CIT (tutaj: spółka z o.o.), na koncie 87 "Podatek dochodowy od osób prawnych" i rozliczyć w sposób przedstawiony na poniższym przykładzie liczbowym.

Przykład

I. Założenia:

  1. Spółka z o.o. jest komplementariuszem spółki komandytowej. Jej udział w zysku spółki komandytowej wynosi 40%. Zgodnie z uchwałą o podziale zysku za 2025 r., cały zysk spółki komandytowej został podzielony między wspólników. W 2025 r. spółka komandytowa osiągnęła zysk brutto w wysokości: 300.000 zł i zapłaciła z tego tytułu podatek dochodowy w kwocie: 43.000 zł. W związku z tym wynik finansowy netto spółki komandytowej wyniósł: 257.000 zł.
  2. Spółka z o.o. nie posiada statusu małego podatnika, w związku z tym stawka podatku wynosi dla niej 19%.
  3. Zryczałtowany podatek od przychodów uzyskiwanych przez spółkę z o.o. (komplementariusza) z tytułu udziału w zyskach spółki komandytowej, ustalono w sposób następujący:
    a) udział w zysku za 2025 r. przypadający na spółkę z o.o.: 257.000 zł × 40% = 102.800 zł,
    b) kwota podatku dochodowego przed odliczeniem podatku należnego od dochodu spółki: 102.800 zł × 19% = 19.532 zł,
    c) kwota podatku należnego od dochodu spółki komandytowej, którą spółka z o.o. może odliczyć: 43.000 zł × 40% = 17.200 zł,
    d) kwota podatku do zapłaty: 19.532 zł - 17.200 zł = 2.332 zł.
  4. W sierpniu 2026 r. na rachunek bankowy spółki z o.o. wpłynęła należna kwota z tytułu udziału w zysku spółki komandytowej w wysokości: 102.800 zł - 2.332 zł = 100.468 zł.

II. Dekretacja:

Opis operacji Kwota Konto
Wn Ma
1. PK - przychód z tytułu udziału w zyskach spółki komandytowej - wartość brutto wynikająca z uchwały o podziale zysku za 2025 r. 102.800 zł 24-9 75-0
2. WB - wpływ należnej kwoty z tytułu udziału w zysku spółki komandytowej 100.468 zł 13-0 24-9
3. PK - potrącony zryczałtowany podatek dochodowy 2.332 zł 22-3 24-9
4. PK - przeksięgowanie zryczałtowanego podatku pobranego odprowadzonego przez spółkę komandytową 2.332 zł 87 22-3

III. Księgowania:

Udział w zysku spółki komandytowej otrzymany przez komplementariusza, będącego spółką z o.o.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.