PoznajProdukty.gofin.pl
Poznaj nasze produkty wydawnicze ZA DARMO !

Gazeta Podatkowa

nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026
Powrót
A A A
print
prev magazine next

Rozliczenie w pdof osobówki wykupionej z leasingu operacyjnego

Źródło: Gazeta Podatkowa nr 71 (2363) z dnia 03.09.2026, strona 4

W swojej jednoosobowej działalności gospodarczej korzystam z opodatkowania podatkiem liniowym. W prowadzeniu tej działalności od ponad 2 lat wykorzystuję samochód osobowy użytkowany na podstawie umowy leasingu operacyjnego. Obecnie zbliża się termin jej zakończenia i zamierzam skorzystać z przysługującej mi opcji wykupu. Nie wprowadzę jednak tego pojazdu do majątku firmy i użytkować go będę wyłącznie do celów prywatnych, ponieważ na potrzeby firmowe mam zamiar zawrzeć umowę leasingu operacyjnego na nowy samochód. Biorę pod uwagę w niedługim czasie sprzedaż albo darowiznę samochodu wykupionego z leasingu. W jaki sposób w podatku dochodowym powinienem rozliczyć każde z tych zdarzeń?

Przepis art. 14 ust. 2 pkt 19 ustawy o pdof wskazuje wprost, że do przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej zalicza się przychody z odpłatnego zbycia składników będących rzeczami ruchomymi, wykorzystywanych m.in. na potrzeby związane z działalnością gospodarczą, o których mowa w art. 23b ust. 1 ustawy o pdof, czyli będących przedmiotami umów leasingu operacyjnego. Przychód podatkowy ze sprzedaży takich poleasingowych składników majątkowych, w tym samochodów osobowych, powstaje wyłącznie wtedy, gdy między pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu, w którym składniki te zostały wycofane z działalności, i dniem ich odpłatnego zbycia nie upłynęło 6 lat. Jeśli sprzedaż ma miejsce później, pozostaje ona na gruncie pdof neutralna podatkowo.

Jednak we wskazanym okresie przychód podatkowy generowany jest również wtedy, gdy wykupujący go z leasingu przedsiębiorca nigdy nie wprowadził tzw. poleasingowego sprzętu do działalności gospodarczej jako składnika firmowego majątku oraz w przypadku, gdy takim firmowym składnikiem był, ale przed odpłatnym zbyciem został wycofany z działalności gospodarczej. Tym samym przychód ze sprzedaży tzw. składników poleasingowych powstaje na takich samych zasadach, jakie obowiązują przy odpłatnym zbyciu składników należących do firmowego majątku trwałego (przykład 1).

Jeżeli jednak podatnik - zamiast na sprzedaż - zdecyduje się na dokonanie darowizny samochodu wykupionego z leasingu operacyjnego, wówczas taka operacja w podatku dochodowym będzie dla niego neutralna. Przychód podatkowy na zasadach wcześniej opisanych powstaje bowiem jedynie w wyniku odpłatnego zbycia takiego samochodu (przykład 2).

Warto w tym miejscu wskazać, że resort finansów ostatecznie wycofał się z planowanych w jednym z projektów nowelizacji ustaw o pdof i o pdop (druk nr UD116 z wykazu RCL) zmian w zakresie dotyczącym tzw. darowizn poleasingowych. Zamierzał bowiem pierwotnie wydłużyć okres, w którym u osoby obdarowanej sprzętem poleasingowym powstawałby przychód w podatku dochodowym z tytułu jego odpłatnego zbycia z 6 miesięcy do 3 lat. Nadal zatem będzie on wynosił 6 miesięcy, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło jego nabycie.

Przykład 1

Przedsiębiorca będący osobą fizyczną od kwietnia 2024 r. użytkował w prowadzeniu jednoosobowej działalności gospodarczej na podstawie umowy leasingu operacyjnego samochód osobowy. Umowa ta zakończyła się na początku września 2026 r., a przedsiębiorca zdecydował się na opcję jego wykupu.

Wariant I - Wykupiony samochód nie zostanie wprowadzony do firmy, tylko przeznaczony na cele prywatne, z uwagi na planowaną sprzedaż.

Wariant II - Podatnik zakwalifikował samochód jako składnik firmowego majątku trwałego.

Niezależnie od tego, czy przedsiębiorca faktycznie nie będzie użytkował w prowadzeniu swojej jednoosobowej działalności gospodarczej wykupionego samochodu osobowego, czy też uzna go za składnik firmowego majątku trwałego, jego sprzedaż bez podatku dochodowego będzie możliwa dopiero po 30 sierpnia 2032 r. Jeśli nastąpi wcześniej, to kwotę uzyskaną z tej transakcji przedsiębiorca będzie zobowiązany zakwalifikować jako firmowy przychód podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym.


Przykład 2

Przedsiębiorca będący osobą fizyczną (podatek liniowy, podatkowa księga przychodów i rozchodów) w prowadzeniu swojej jednoosobowej działalności gospodarczej użytkuje samochód osobowy na podstawie umowy leasingu operacyjnego. Po jej zakończeniu zamierza skorzystać z opcji wykupu samochodu, a następnie przekazać go w darowiźnie 22-letniemu wnukowi. W tej sytuacji u przedsiębiorcy na gruncie pdof nie dojdzie do powstania przychodu, gdyż darowizna stanowi formę nieodpłatnego zbycia. Przychód ten nie powstanie niezależnie od tego, czy stanowił on składnik firmowego majątku czy służył wyłącznie potrzebom prywatnym przedsiębiorcy.

A A A
print
prev magazine next
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.